Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tony Nilsson, vd på byggföretaget Peterson & Hansson, är oroad över vad som komma skall i efterdyningarna av coronapandemin. Nu varslas 40 anställda om uppsägning. Bild: Håkan Johansson

Peterson & Hansson varslar 40 anställda om uppsägning

Byggföretaget Peterson & Hansson varslar 40 anställda om uppsägning.
– Vi känner oss tvingade på grund av den oro som coronapandemin för med sig. Hittills har det påverkat oss negativt, säger Tony Nilsson, vd på PH-Bygg med huvudkontor i Falkenberg.

Som ett av de första byggföretagen i Halland går Peterson & Hansson ut med ett stort varsel kopplat till effekterna av coronapandemin. Varslet berör 40 anställda. MBL-förhandlingar med facket startade under onsdagseftermiddagen.

Tony Nilsson säger att PH-Bygg stoppas från att göra vissa arbeten på grund av att kunder är rädda för smittspridning av coronaviruset.

På äldreboende och vissa företag, där det finns ramavtal, släpps inte byggnadsarbetare in på grund av myndighetsregler gällande coronaviruset.

Privatpersoner som ska göra om badrum eller liknande vill inte heller släppa in hantverkare, enligt Tony Nilsson.

– Det finns en oro hos kunder som påverkar oss. Folk vill isolera sig och följer myndigheternas rekommendationer, vilket är helt riktigt.

Peterson & Hansson har som många andra byggbolag haft mycket att göra under senaste åren.

Toppen av högkonjunkturen har gjort att bolaget slog omsättningsrekord 2019 med cirka 700 miljoner kronor. Vinsten ser ut att landa på omkring 20 miljoner.

– Vi var inte riktigt beredda på att det här skulle hända. Saker har kommit slag i slag under senaste dagarna. En del byggprojekt framöver kommer säkert att skjutas upp på grund av vad som har hänt med ekonomin i samhället.

– Börsen har rasat och det finns en stor osäkerhet. Vår stora oro är inte hur läget är just nu, utan hur det kan komma att se ut på längre sikt.

Tony Nilsson berättar att Peterson & Hanssons kostym är anpassad efter den konjunktur som varit under senaste åren.

Antalet anställda i bolaget uppgår till 206 personer, 165 av dem är byggnadsarbetare, som snickare, murare och betongarbetare.

Enligt Byggnads kollektivavtal har de som jobbat mindre än två år i bolaget en månads uppsägningstid. Personer med två till fyra år i bolaget har två månaders uppsägningstid.

Att hålla medarbetare hemma med lön tillsvidare är inte aktuellt.

– Det har vi inte riktigt råd med, så mycket pengar tjänar man inte i den här branschen så man har råd med det, säger Tony Nilsson, som påpekar att varslet är en säkerhetsåtgärd av vad som komma skall i efterdyningarna av coronapandemin.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.