Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ovanlig restauranglokal står tom efter konkurs

Rustikt är bara förnamnet om man ska beskriva den restauranglokal som finns på Varbergs fästning och som tidigare inhyst Hus 13, Happy Fish och Nestet. Men nu gapar lokalen tom efter Varbergsgruppens konkurs.

Den aktuella byggnaden, som ligger intill vandrarhemmet precis efter den första valvgången upp mot fästningen, är från 1800-talet och användes från början som fästningens bageri. Som restauranglokal har den kanske mest har varit känd genom Hus 13 som drevs av krögaren Mattias Svensson under ett antal år. Sedan blev det fiskrestaurangen Happy Fish och bistrot Nestet, som ingick i Varbergsgruppen.

Men i januari gick Varbergsgruppen i konkurs. Ägaren Claes Dahlgren valde sedan att köpa tillbaka de restauranger som ligger vid Brukstorget från konkursboet, men köpte bara loss inventarierna från Nestet. Och nu gapar lokalen alltså tom.

Restauranglokalen är 115 kvadratmeter stor och rymmer i icke-coronatider ett 40-tal gäster inomhus och ungefär lika många på uteserveringen. Den har hyrts ut till Varbergsgruppen i andra hand och på förstahandskontraktet står Carl Einerfors och Amelie Willner som sedan ett år tillbaka driver vandrarhemmet (Fästningens B&B) . Dessa hyr i sin tur lokalerna av Statens fastighetsverk.

Enligt Carl Einerfors har det redan dykt upp ett antal intressenter som kan tänka sig att ta över restaurangen.

– Ja, det har det gjort. Men vi vill hitta rätt personer. Ett koncept som passar in i den kulturhistoriska miljön och någon som vill satsa långsiktigt. Vi vill helst hitta någon som vill driva det året runt, åtminstone på helgerna, säger han.

Kan ni tänka er att driva det själva om inte rätt intressent dyker upp?

– Ja, det kan vi. Men det bästa vore nog ändå om någon dök upp som är riktigt bra på att ta fram framgångsrika restaurangkoncept och som vill utveckla platsen, säger Einerfors.

För Einerfors och Willner har det varit ett tufft första år på vandrarhemmet. Paret hann knappt ta över verksamheten innan coronan slog till.

– I princip så försvann alla bokningar under våren. Men sedan hade vi en bra sommar och tidig höst som litegrann räddade upp det. Sedan har det varit dåligt med bokningar igen under en period men det börjar se bättre ut framåt sommaren, säger Einerfors.

Vid uthyrningen av restaurangen kommer intressentens lämplighet att stå i fokus. Om någon lämplig aktör inte dyker upp kommer lokalen inte att hyras ut.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.