Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Micha Björck är projektledare för Alexandersoninstitutet. Bild: Jessica Gow/Privat
Micha Björck är projektledare för Alexandersoninstitutet. Bild: Jessica Gow/Privat

Ny teknikmässa hålls i Varberg trots corona

Göteborg, Stockholm och Skåne har det redan. Nu får Halland en egen vecka för teknikföretag - Halland Tech Week.
– Vi vill lyfta fram ny teknik och sprida kunskap mellan företag, organisationer och till allmänheten, säger projektledaren Micha Björck.

Teknikveckan hålls fysiskt i Varberg och Halmstd 6-9 oktober, men också på distans. Bakom initiativet står Alexandersoninstitutet, som är en del av Campus Varberg. De fyra dagarna finansieras genom EU-projektet Futures By Design inom ramen för Alexandersoninstitutets projektverksamhet samt med stöd från Region Halland. Pengar är säkrade för en teknikvecka även nästa år.

– Tanken är att den ska kunna hållas varje år, säger Micha Björck. Vi bygger en grund nu, därefter krävs en lägre budget.

Alexandersoninstitutets projektgrupp för Halland Tech Week har jobbat ett år med eventet som skulle ha hållits redan i vårs. Nu sker det med coronarestriktioner 6-9 oktober. Bild: Alexandersoninstitutet
Alexandersoninstitutets projektgrupp för Halland Tech Week har jobbat ett år med eventet som skulle ha hållits redan i vårs. Nu sker det med coronarestriktioner 6-9 oktober. Bild: Alexandersoninstitutet

AI på programmet

Man vänder sig både till allmänheten, företag och organisationer. Deltagandet är gratis. Digitalisering, datadriven innovation, artificiell intelligens och annan ny teknik ska göras lättillgängligt och förståeligt för fler och dessutom bygga broar mellan olika teknikföretag.

Arrangörerna är inspirerade av Gothenburg- och Stockholm Tech Week och Skåne Innovation Week där företag inom techbranschen samlas under ett och samma paraply. Man hoppas på 500 - 700 besökare.

– Egentligen skulle vi haft detta redan i maj, men på grund av pandemin flyttades det till hösten med förhoppning om att läget skulle vara bättre då. I stället hade vi ett digitalt halvdagsevent. Nu vill vi inte skjuta upp det mer, säger Micha Björck.

Men restriktionerna finns kvar. Hur ska ni kunna coronasäkra?

– Vi säkerställer att det aldrig är fler än 50 personer på varje programpunkt, vid vissa max 20. Det finns också möjligheter att delta via nätstreaming, svarar Micha Björck.

Vissa föredrag och work shops kommer att ske på Campus Varberg, till exempel invigningen. Andra ute på företag och på Högskolan i Halmstad.

Några programpunkter:

• Cycleurope i Varberg visar digital cykelteknologi i sin fabrik.

• Högskolan i Halmstad demonstrerar en ny app som ska göra sjuka barn och barn med funktionsnedsättningar mer delaktiga i det som rör dem.

• Varbergsföretaget Vertiseit visar värdet av sina digitala lösningar för att förbättra kundupplevelsen i butiker.

• Robotautomation, artificiell intelligens och blockchain kanske är tämligen obegripliga ämnen för de flesta av oss. Nu finns det möjlighet att få veta mer även om det.

Prova öl över nätet

Även sociala festligheter ryms.

– Vi planerar för en digital ölprovning. Alla får en lista med ölsorter att köpa hem och någon leder provningen över nätet, säger Micha Björck.

Fakta: Halland tech week

Görs i samarbete med partners i hela regionen: High Five, Almi Företagspartner, Region Halland, Hälsoteknikcentrum, TEK Kompetens, Coompanion och Ung Företagsamhet är några.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.