Näringslivsprofiler bygger fabrik i Falkenberg åt Mycorena

Mycorenas nya fabriksanläggning i Falkenberg är en total investering på mellan 150-200 miljoner kronor, inräknat både fastighet och utrustning.
– Det här är en jättestor grej, säger Jörgen Hallgren, styrelseledamot i bolaget som ska bygga fastigheten.

ANNONS
|

Det regnar lätt när männen bakom Falkenbergsgruppen Fastighets AB träffas på tomten ute vid Vinbergsmotet.

Här ska Mycorena starta en anläggning för storskalig produktion av svampprotein. Fabriken ska stå klar 2022, vilket Hallands Nyheter tidigare berättat om.

LÄS MER:Mycorena bygger fabrik i Falkenberg

Bolaget som ska bygga fastigheten är Mycorena Fastighets AB som till hälften ägs av Falkenbergsgruppen Fastighets AB, ett fastighetsförvaltningsbolag som ägs och drivs av falkenbergarna Per-Olof Andersson, Johnny Hansson, Bo-Lennart Thuresson, Niklas Grip, Bozo Lukanovic, Roger Wiklund och Jörgen Hallgren.

– Anledningen till att den här anläggningen byggs i Falkenberg är helt beroende av nätverket FBG Invest som har byggt upp kontakterna. Det här är ett trevligt resultat av FBG Invest, säger Jörgen Hallgren, en av flera investerare från Falkenberg som har affärsintressen i Mycorena.

ANNONS

Proteinet som Mycorena tar fram används till livsmedel som ska ersätta kött.

Processen är inte helt olik ölbryggning, men i det här fallet tas proteinet om hand istället för vätskan som vid tillverkning av öl.

– Vi som är med i Falkenbergsgruppen Fastighets AB ha diskuterat längre och mer med Mycorena om deras nya fabrik och talade om för dem att vi ville vara med och bygga den, säger Jörgen Hallgren.

Fastigheten är en stor investering och uppgår till 75 miljoner kronor. Tomten är på nära 10 000 kvadratmeter och byggnaden på 3000 kvadrat.

– Det blir en toppmodern byggnad där Mycorena själva ska gå in med 100 miljoner för maskinutrustning, säger Jörgen Hallgren.

För dig som investerare, vad är det som lockar med Mycorenas affärsidé?

– Produkterna som tas fram är hållbara och vegetabiliska, men de ser ut och smakar som kött. Det går att göra köttbullar av det här proteinet, vi kan inte kalla det för köttbulle, men det är en köttbulle.

– Jag har ätit kyckling, som ser ut som kyckling, där basen är gjord av det här proteinet. Så det här är en framtida livsmedelsproduktion.

– Jag tror det här är mer gemytligt att äta för gemene man än de insekter som också sägs vara framtiden för att få i sig protein, säger Jörgen Hallgren.

ANNONS

LÄS MER:FBG Invest har gjort sin första investering

LÄS MER:Riskkapitalister satsar 33 miljoner i Falkenberg

ANNONS