Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Holmberg / TT
Bild: Henrik Holmberg / TT

Näringslivets lösning på krisen: det offentliga bör tidigareläggare spenderingar

Coronakrisen har satt oss i en kris av sällsynta dimensioner, på flera plan, men inte minst ekonomiskt. Svenskt näringsliv Halland föreslår att kommunerna och regionen tidigarelägger investeringar för att väcka hålla igång marknaden.

Arbetslösheten i Halland är nästan 40 procent högre sommaren 2020 än vad den var vid samma tidpunkt 2018 och många företags investeringar är markant krympta.

Organisationen Svenskt näringsliv Halland föreslår nu hur man ska hantera krisen på bästa sätt – och det är genom att kommunerna och regionen tidigarelägger sina planerade investeringar när privata aktörer inte kan.

– Ser vi på vad som påverkat mest så är det att efterfrågan från kunderna har minskat. Detta handlar om att från offentliga håll göra det man kan för att sätter pengarna i rörelse, säger Kristian Ryberg, regionchef för Svenskt näringsliv.

Ryberg menar att det kommer att komma en återhämtning av ekonomin, men att det inte går att veta när och hur lång tid den kommer ta. Planen är att låta offentliga aktörer omstarta åtminstone delar av den finansiella träda som covid-19 har föranlett.

– För en så liten region som Halland är beloppen som investeras ändå stora. Det kommer inte lösa det, men kommer få hjulen att börja rulla snabbare, säger Ryberg med hänvisning till att de sex kommunernas, inklusive sina bolag, och regionen 2018 gjorde bruttoinvesteringar för 5,8 miljarder kronor.

När företag nu, generellt, har färre kunder och mindre intäkter skulle dessutom offentliga upphandlingar bli mer attraktivt för företag att vara med i, menar Ryberg.

– Jämför du med en utveckling i högkonjunktur, mot låg tenderar det historiskt vara så att företag i en lågkonjunktur är mer villiga att vara med vilket ger en större konkurrens och gör att företagen har en kund vilket ibland kan rädda dem.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.