Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Mostorps gårdsbutik stänger efter tio år

I juli skulle den omtyckta gårdsbutiken ha firat tio år, men så blir inte fallet. Redan i april kommer Mostorps gårdsbutik ha sålt sin sista köttbit.
– Vi får inte ihop lönsamheten helt enkelt, säger ägaren Peter von Braun som har varslat tio personer om uppsägning.

På Mostorps gårds Instagram väller det in gråtande emojis i kommentarerna under nyheten att den populära gårdsbutiken utanför Getinge snart kastar in handduken.

Ägaren Peter von Braun såg dock inga andra alternativ än att stänga butiken.

– Det var ett väldigt svårt beslut att ta. Men vi såg ingen annan utväg, säger von Braun och fortsätter:

– Det har gått knackigt i många år, men vi har ändå hållit i gång den och trott på bättre tider.

Vad beror lönsamhetsproblemen på?

– Det beror i stora drag på att vi satsat på manuell service vilket kräver många arbetstimmar, det blir för dyrt i förhållande till det pris vi kan ta ut. Vi hade väldigt bra försäljning 2020 på grund av corona, men alla andra kostnader sköt i höjden då också.

Vad har ni vidtagit för åtgärder under årens lopp för att få butiken på rätt köl?

– Vi har vidtagit åtgärder, men vi har insett att det är väldigt tufft att driva manuell butik med så mycket personal. Vi hade kanske kunnat ha mer färdigpackat men vi valde detta.

Trotjänare får lämna

Många av de tio anställda som nu har blivit varslade om uppsägning har varit med sedan gårdsbutiken såg dagens ljus i mitten av juli 2011.

– Det känns fruktansvärt tråkigt, man har jobbat med det här i tio år. Tråkigt för alla som måste lämna sina jobba. Många som får sluta nu har varit med i tio år, så det är oerhört trist, utbrister Peter von Braun.

Gårdens övriga verksamhet med uppfödning, slakteri och försäljning av kött till butiker och restauranger kommer att fortsätta som tidigare.

– Vi kommer att fortsätta sälja kött. Vi har sju anställda kvar och det köttet vi har sålt i butik går nu i stället ut till butiker, berättar von Braun.

Framtiden för lokalen oviss

Exakt datum är inte spikat, men någon gång i slutet av april kommer Mostorps gårdsbutik bomma igen. Vad som händer med lokalen efter det återstår att se.

– Vi låter den stå ett tag för att se om det finns någon som vill hyra den. Vi har lagt mycket krut på den fina lokalen. Det är ingen på gång än, men kanske finns det någon som vill ta över butiken i framtiden som har andra idéer om hur det ska drivas, säger Peter von Braun.

LÄS MER: Länsstyrelsen stoppar grisslakt på Mostorps gård

LÄS MER: Mostorps ägare Peter von Braun om kritiken

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.