Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Mostorps gårdsbutik lever vidare

Om några få dagar skulle Mostorps gårdsbutik ha gått i graven.
Så blir det inte.
Den massiva kärlek som kunderna har visat har fått ägaren Peter von Braun att tänka om.

Någon gång i slutet av april – nästan exakt tio år efter öppnandet – skulle Mostorps gårdsbutik utanför Getinge ta farväl. Det var så det var sagt.

När tidningen under tisdagsförmiddagen söker ägaren Peter von Braun så är det i syfte att ta reda på vilken dag som är dagen D.

Beskedet blir dock något helt annat.

– Vi har beslutat att köra vidare, fast i annan form. Vi ska köra vidare med Mostorps kött men med mer färdigpackat sortiment, avslöjar Peter von Braun.

”Personalen har fått blommor från alla möjliga”

Efter beskedet i början på mars, att den omtyckta gårdsbutiken skulle stänga på grund av för dålig lönsamhet, har Peter von Braun och personalen överösts av reaktioner från kunder och människor med känslor för butiken.

– Vi har fått så otroligt mycket reaktioner, från tusentals personer, så vi testar det här ett tag. Tusentals kanske är överdrivet, men hur många som helst har skickat meddelanden, mejlat och ringt till och med. Personalen har fått blommor från alla möjliga som tycker det är trist.

Därför rivs nu beslutet upp.

– Vi har känt att många vill fortsätta handla vårt kött, de tycker att det är så tråkigt att vi ska stänga. Kanske har vi en kundkrets som köper våra packade varor. Vi gör ett försök under sommaren i alla fall, berättar Peter von Braun.

Glädjebesked för stamkunderna

Mostorps gård har ett eget slakteri där nötkött, fläskkött och lammkött hängmöras och styckas varpå det även packas och säljs ut till handeln. Det är dessa vakuumförpackade produkter som nu ska finnas även i gårdsbutiken.

– Vi kommer även ha ett mindre sortiment med charkuterier och andra varor. Vi har inte bestämt exakt än, men lite tillbehör till kött och kanske att vi kör ostdisken också. Vi får se hur mycket vi hinner med på den personalstyrkan.

När bestämde ni er för att gårdsbutiken skulle få leva vidare?

– Det har varit de sista veckorna nu som vi har kommit fram till det här. Troligtvis kör vi i gång på onsdag nästa vecka så behöver vi inte ha någon stängning.

Beslutet blir ett glädjebesked för de trogna kunderna.

– Vi har redan berättat för de som har frågat i butiken och vi har märkt att kunderna blir jätteglada. Det är roligt att det har varit så uppskattat. Och roligt för de anställda eftersom mycket beror på det som de har gjort.

Utvärdering efter sommaren

Sommaren blir en prövotid för det nya upplägget, men förhoppningen är att fortsätta med konceptet.

– Vi planerar att köra på. Man vet aldrig, men jag tror att det ska fungera ganska bra. Det finns andra exempel på butiker som gör på detta sätt, Tjolöholms gård kör ett liknande sätt.

Personal tvingas lämna

Övergången från renodlad manuell disk till ett sortiment med mestadels packade varor medför en stor kostnadsbesparing vad gäller personalstyrka vilket i sin tur ska rendera i önskad lönsamhetsnivå.

– Vi har dragit ner på personalen till ett minimum. Vi kommer att ha en heltidstjänst fördelad på tre stycken deltidsanställda.

Sju av tio anställda tvingas dock lämna.

– Det är tyvärr den bistra verkligheten. Tre blir kvar på deltid och de jobbade deltid innan också. De andra får sluta tyvärr, men det är bättre än tidigare i alla fall.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.