Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Modexas nya fabrik i Kungsäter. Bild: Modexa
Modexas nya fabrik i Kungsäter. Bild: Modexa

Modexa drar i gång fabriken i Kungsäter

Den gamla dörrfabriken i Kungsäter får nytt liv. Här ska Företaget Modexa tillverka inredningar till kök och badrum. Byn får därmed minst ett 50-tal nya jobb.

Modexa, med drygt 100 anställda och huvudkontor i Borås, har redan en produktionsfabrik i Västerås. Företagets affärsidé är varsamma renoveringar av lägenheter runt om i landet. Uppdragsgivarna är både kommunala och privata fastighetsbolag, liksom bostadsrättsföreningar.

– Vi har ett seriöst hållbarhetsansvar och behåller allt som är bra i bostaden och gör det möjligt för hyresgästen att bo kvar under tiden. Det gäller även vid stambyten, berättar Torgny Hellberg, delägare och vd för Modexagruppen.

30-tal förlorade jobbet

Nu har man köpt industrianläggningen i Kungsäter av Kvarnby Invest. I fabriken tillverkades tidigare dörrar, senast i regi av det amerikanska företaget Jeld-Wen som kort därefter lade ner företaget. Ett 30-tal personer förlorade sina jobb.

I dag hyr Kungsäters bibliotek, samt ett par mindre företag, in sig i delar av den stora fastigheten.

Torgny Hellberg, vd och delägare till Boråsföretaget Modexa. Bild: Modexa
Torgny Hellberg, vd och delägare till Boråsföretaget Modexa. Bild: Modexa

– De får vara kvar. Vi vill ha bra relationer med både kommunen och de närboende. Vi kommer att bjuda in dem till ett möte. Och vi vill gärna ha kontakt med personer som tidigare jobbat i fabriken. Kanske finns det någon som vill komma tillbaka, säger Torgny Hellberg.

Fabriken i Kungsäter kommer att tillverka samma produkter som fabriken i Västerås. Det vill säga prefabricerade köksluckor, bänkskivor, lådsystem, badrumsinredningar med mera.

Nya tillstånd krävs

Men först måste de tillstånd som krävs för verksamheten ges och lokalerna anpassas efter den nya tillverkningen. Förhoppningen är att kunna köra i gång produktionen om sex-nio månader.

– Det blir en successiv utveckling som känns väldigt positiv. Vi ser att behoven av våra tjänster ökar, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Torgny Hellberg.

Bengts Hjalmarsson är före detta ordförande i Bygdelaget. Hans farfar Gustav Johansson startade snickeri på platsen 1906 och tillverkade allt från vagnshjul till hus och ladugårdar.

– Jag känner till den nya etableringen, säger Bengt Hjalmarsson. Det låter jäkligt intressant och positivt för Kungsäter.

Även Varbergs kommuns högsta politiker Ann-Charlotte Stenkil (M) är nöjd.

”Vi är väldigt glada över att Modexa valt att etablera sig i Varberg och extra glada över att man valt Kungsäter. Det betyder mycket för bygden och det ger fina möjligheter till nya arbetstillfällen” skriver hon i ett gemensamt pressmeddelande.

LÄS MER: Förskola i Kungsäters bibliotekslokal först 2019

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.