Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Marenor vill stänga ner anläggningen i Varberg

Marenor Seafoods ledning vill lägga ner sin produktionsanläggning i Varberg. Det bekräftar företagets vd Yvonne Magnusson-Norling för HN. Ett 60-tal anställda berörs av beslutet som tas på strategiska grunder.

Det formella beslutet att stänga Marenors (tidigare Västkustfilé) anläggning i Varberg är ännu inte fattat. Men personalen har informerats om ledningens intentioner och en MBL-förhandling har inletts. Förhoppningen är att alla beslut ska vara fattade innan sommaren säger företagets vd Yvonne Magnusson-Norling till Hallands Nyheter.

– Vi har för avsikt att stänga verksamheten i Varberg. Vi har idag tre producerande anläggningar. En i Kungshamn, en i Lysekil och så Varberg. Nu har vi sett över produktionsstrukturen och har för avsikt att koncentrera produktionen till två anläggningar, säger Yvonne Magnusson-Norling.

Många medarbetare påverkas av beslutet

Idag arbetar ett 60-tal medarbetare på anläggningen i Varberg. Det handlar om både produktionspersonal och tjänstemän. Enligt Yvonne Magnusson-Norling kommer så många som möjligt att erbjudas vidare arbete på anläggningen i Kungshamn dit Varbergs produktionen kommer att flyttas. Det kan bli aktuellt att erbjuda en lokal arbetsplats för vissa av tjänstemännen.

– Kan vi inte lösa arbetstillfällen internt ska vi göra vårt bästa för att hjälpa vår anställda att hitta andra arbeten. Beroende på familjesituationen så kan det ju vara svårt att förflytta sig till Kungshamn, säger Yvonne Magnusson-Norling och fortsätter:

– Självklart är det här tråkigt för vår personal i Varberg och Varberg som stad. Men nu föll beslutet på att vi satsar i Kungshamn där vi idag har likvärdig produktion.

Oviss framtid på anläggningen

När det kan bli aktuellt att anläggningen kommer att försvinna kan Yvonne Magnusson inte svara på idag. Hon säger att det kommer att krävas en del utbyggnader i Kungshamn så själva flytten kommer att ske successivt över tid.

Vad är det som ligger bakom att ni agerar på det här viset?

–Beslut om avsikten att koncentrera produktionen till Kungshamn, är strategiskt. Vi har idag en stark position på marknaden innanför sjömat och är marknadsledande innanför flera produktkategorier. Vi vill skapa förutsättningarna att fortsätta utveckla den positionen. Beslutet är inte fattat på grunder kopplade till pandemin, säger Yvonne Magnusson-Norling.

– Jag förstår att detta är en svår och påfrestande situation för våra anställda i Varberg. När beslutet är formellt fattat så är det vår avsikt att vi ska göra detta på ett ansvarsfullt sätt, säger Yvonne Magnusson-Norling.

LÄS MER: Konkurs för Frej Andreassens låneförmedlare Låntagarnas

LÄS MER: Tina Thörner förstärker startfältet på Näringslivsdagen

LÄS MER: När andra stänger ner öppnar han nytt

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.