Manovi lyfts till regeringsnivå

När Manovi korttidspermitterade sin personal satsade företaget på vidareutbildning. Nu lyfter regeringen och Tillväxtverket fram företaget som ett föredöme och lovar statligt stöd till de företag som utbildar sina anställda.

ANNONS
|

Manovi Varberg AB, med 19 anställda, är en mekanisk verkstad i Torpa norr om Varberg. Här tillverkas bland annat komponenter och färdiga produkter till bygg- elektronik- och till den medicintekniska industrin.

I våras klarade sig företaget utan permitteringar. Men i höstas minskade orderingången och företaget korttidspermitterade personalen med 20 procent. Företaget har ansökt om en fortsättning till och med första kvartalet nästa år.

Anställda vidareutbildades

Men de anställda har inte stannat hemma. I stället har de suttit i skolbänken.

– Det var tack vare ombudsmannen Patrik Appelquist på Metall som jag förstod att man kunde passa på att utbilda personalen vid en sån här situation, berättade ägaren och vd:n Carl-Tore Bengtsson.

ANNONS

Utbildningen ”Strategisk kompetensplanering” är framtagen av Region Halland och genomförd tillsammans med utbildningsföretaget Tek Kompetens och näringslivskontoren i Halland.

Satsar hundratusentals kronor

Manovi har stått för 95 procent av utbildningskostnaderna. Resten är ett bidrag från Almi.

– Detta har kostat oss runt 300 000 kronor och kommer att kosta lika mycket till, säger Carl-Tore Bengtsson. Eftersom staten står för lönen så går vi ändå plus. Vi gör detta av ren självbevarelsedrift eftersom vi står inför ett generationsskifte och måste satsa på vår personal.

Hittills har man bland annat haft utbildningar i brandsäkerhet, hjärt- lungräddning, ergonomi, ritningsläsning, kalkyl och affärssystem. Efter nyår följer kurser i styrsystem, mätteknik, precisionsslipning, Excel samt andra program.

Carl-Tore Bengtsson har planerat utbildningarna med sin son, teamledaren Andreas Bengtsson.

Hur stort behov har ni av detta?

– Det är väldigt varierande. Många närmar sig pensionsåldern och kan mycket. Sedan har vi många yngre som måste kunna ta över, svarar Andreas Bengtsson. Alla gillar inte alla utbildningar, men vi har försökt matcha ihop det så gott det går. Vi har ett behov att anställa sju personer bara för att klara pensionsavgångarna inom de närmaste två-tre åren.

Logistikansvariga Amanda Svensson är nöjd.

– Det är väl alltid skönt att vara hemma, men jag gillar att vara på jobbet, säger hon. Jag har gått en Lean-utbildning och lärt mig effektivisera för att minska spilltid. Har även gått en kurs i hjärt- och lungräddning. Det är alltid bra att få nya kunskaper.

ANNONS

Enligt Näringslivs- och destinationskontoret, Nod, finns det fler företag som satsar på utbildning när pandemin lagt hinder i vägen för produktionen. Till exempel Ästad vingård och Varberg precision. Men ingen har gått lika långt som Manovi, enligt näringslivsutvecklaren Christian Skröder.

– Manovi har varit det företag som varit mest på hugget, säger han.

Ministern efterlyser goda exempel

En lagändring kommer från och med nästa år att göra det möjligt att få ekonomiskt stöd för vidareutbildning under permitteringstiden. Näringsminister Ibrahim Baylan och hans departement har sökt goda exempel på företag som redan börjat. Via Tillväxtverket har ministern fått Manovi och en handfull företag till på en lista. Manovi kommer därför att finnas med i nästa uppdatering på myndighetssajten Verksamt.se tillsammans med ny information.

– Kompetensutvecklingsbehovet är enormt i Sverige. Manovi verkar vara ett väldigt bra exempel där man använt all ledighet till utbildning, säger Eva-Britt Grönberg, strateg i kompetensförsörjning vid Tillväxtverket

Fakta: Nytt utbildningsstöd

• Från 1 januari 2021 kan en arbetsgivare som anordnar kompetensutbildning under korttidspermittering också få ersättning för sina kostnader.

• Detta gäller under förutsättning att detta finns reglerat i ett lokalt kollektivavtal eller i ett skriftligt avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare.

• Staten ersätter utbildningskostnaden med 60 procent.

Källa: Näringsdepartementet

LÄS MER:Kompa Halland stöttar utsatta företag tack vare EU-pengar

ANNONS