Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lokala butiker i Falkenberg expanderar när e-handeln med mat slår i taket

Under coronakrisen har allt fler börjat handla mat online och butikerna har behövt anställa mer personal och bygga ut. Nu förbereder sig mataffärerna i Falkenberg för en påskhandling som till stor del kommer att ske via nätet.

E-handel med livsmedel, det vill säga att handla mat på internet och sedan antingen få kassarna hemkörda eller hämta i sin lokala mataffär, har ökat kraftigt under året med coronapandemin.

Sammanlagt ökade e-handeln med hemleverans av mat med knappt 56% under 2020, enligt statistik från branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel. Siffrorna visar också att antalet kunder som väljer att hämta färdigpackade matkassar i butik ökade med 173 procent förra året. E-handelsskiftet och den snabba ökningen märks av i butikerna i Falkenberg.

– Det har varit enormt mycket och blivit större än vi trodde och tänkte. Den uträkningen vi gjorde har vi fått gångra med åtta, säger Ralf Möller, butikschef för Willys.

Äldre ser e-handeln som ett alternativ till att gå i butiken

På Willys i Falkenberg har man stora grå skåp i anslutning till parkeringsplatsen och det är där de som som beställt matkassar online kan hämta sina varor. Där står Guje Pragert och lastar in matkassar i bagaget. Hon är 78 år gammal och började precis som många andra äldre e-handla under coronapandemin.

– Det är fantastiskt! Det fungerar otroligt bra och vi kommer aldrig att återgå till det gamla sättet att handla. Det enda negativa skulle vara att det går åt så många papperspåsar eftersom de sorterar efter från vilken avdelning man köper de olika varorna, säger hon.

Måste bygga ut för att möta kundernas efterfrågan

Willys började med e-handel i januari 2020 och därför har man inte särskilt mycket att jämföra när det kommer till hur populärt det var innan pandemin slog till. Trots det har man under året som gått blivit överväldigad av kundernas vilja att köpa mat på nätet. Butikschefen berättar att intresset för att handla online varit och är så stort att butikens kapacitet inte når upp till kundernas efterfrågan.

– Vi är på gång att bygga ut en större yta för e-handeln eftersom vi går fullt hela tiden. Vi är redan många i det teamet men vi kommer att behöva anställa fler. Det verkar som om kunderna verkligen uppskattar konceptet, säger Ralf Möller.

Hur förbereder ni inför påskhelgen?

– Vill man handla sin påskmat online behöver man vara snabb, helt enkelt. Man kan boka tid en vecka framåt och det är först till kvarn som gäller. Vi märkte i julas att tiderna går åt extremt snabbt men vi går i taket och kan inte göra mer just nu.

Nyanställningar och schemaändringar

Martin Persson, butikschef på Ica Kvantum i Falkenberg kan inte säga exakt hur mycket onlinehandlingen ökat i deras butik, men berättar att ökningen varit markant och märkts av tydligt.

– Vi försöker att i den mån det går tillgodose alla behov som kunderna har. Vi är begränsade när det kommer till tider men vi har gått för fullt här sedan mars förra året och anställt ett par nya på grund av att e-handeln ökar, säger han.

Ica har, precis som Willys, fullt upp med att hinna med kundernas efterfrågan och inför påsken har man gjort vissa ändringar för att underlätta.

– Det kommer att bli ungefär på samma sätt som det var i julas. Det kommer att bli stora kassar men vi går på antal kunder och inte på hur stora ordrarna är. Vi har gjort förberedelser för påsken genom att bland annat se över scheman och se till att ha personal som börjar tidigt på dagarna med att plocka varor, säger Martin Persson.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.