Livs anser att Carlsberg brutit mot förhandlings- och informationsskyldigheten som finns i medbestämmandelagen.
Livs anser att Carlsberg brutit mot förhandlings- och informationsskyldigheten som finns i medbestämmandelagen. Bild: Ola Folkesson

Livs tar Carlsberg till Arbetsdomstolen

Carlsbergs hantering av plastfat på bryggeriet i Falkenberg blir en sak för Arbetsdomstolen. Fackförbundet Livs hävdar att det nya arbetssättet med plastfaten skulle förhandlats före genomförandet.

ANNONS
|

Carlsberg Sverige har genomfört ett nytt system med ölfat i plast som levereras ut till restauranger och krogar. Faten körs ut av chaufförer.

Våren 2019 bestämde sig bolaget för att tomma fat av plast skulle tillbaka till bryggeriet i Falkenberg.

Plastfaten ska läggas i tomsäckar och Livs påstår att säckarna lätt går sönder, de innehåller annat skräp och det är vätska kvar i dem, kanterna på faten är vassa och svåra att bära för chaufförerna.

När faten kommer tillbaka till Falkenberg krävs det en sortering. Skräp ska plockas ur säckarna och faten av plast ska flisas.

ANNONS

– Det har vuxit berg med säckar på gården i Falkenberg, säger Henric Ask, förbundsjurist hos LO-TCO Rättsskydd.

Livs vägrades förhandling

Enligt Livs skulle det nya arbetssättet med att ta tillbaka plastfaten förhandlats och facket anser att Carlsberg brutit mot förhandlings- och informationsskyldigheten som finns i medbestämmandelagen.

Livs anser också att bolaget brutit mot livsmedelsavtalet som säger att det ska göras en risk- och konsekvensanalys när ett arbetssätt förändras.

– För det blir ett förändrat arbetssätt, dels för chaufförerna som ska hämta hem plastfaten, men också för personal på bryggeriet som ska hantera dem, säger Henric Ask,

Carlsberg till Arbetsdomstolen

Tvisten ska nu upp till förhandling i Arbetsdomstolen i november. Domstolen har att ta ställning till om Livs skulle involverats i det nya arbetssättet när det gäller hanteringen av plastfaten.

Rättsligt ska det prövas om Carlsberg gjort sig skyldig till brott mot kollektivavtalet, medbestämmandelagen, arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen.

– Vi yrkar på skadestånd till Livs och skyddsombud. För Livs vill kunna säga sitt inför den här typen av beslut som innefattar arbetsmiljön, säger Henric Ask.

Tidningen har varit i kontakt med Anders Siboni på Carlsberg Sverige för en kommentar. Han meddelar att då det är en pågående förhandling vill han inte kommentera ärendet närmare för tillfället.

ANNONS

ANNONS