Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En dator och ett bra bredband. Så klarar Jörgen Warborn jobbet som EU-politiker i coronatider. De senaste sju veckorna har uppdraget skötts hemifrån. Bild: Annika Karlbom
En dator och ett bra bredband. Så klarar Jörgen Warborn jobbet som EU-politiker i coronatider. De senaste sju veckorna har uppdraget skötts hemifrån. Bild: Annika Karlbom

"Läget är katastrofalt, vi kan inte spara på krutet"

En laptop och ett stadigt bredband. Det är vad som krävs för att driva EU-arbete i ett nattsvart Europa. – Ur ett företagsperspektiv är läget katastrofalt. Vi kan inte spara på krutet, varken i Sverige eller i EU, menar EU-politikern Jörgen Warborn (M).

Före pandemin reste Hallands förste och ende EU-parlamentariker större delen av veckan. Måndag till torsdag höll han till i Bryssel eller Strasbourg. På fredagar riktades uppmärksamheten mot olika delar av Sverige

Sen kom pandemin.

Fikar via nätet

De senaste sju veckorna har Jörgen Warborn skött uppdraget från arbetsrummet hemma i Varberg. Det gör de flesta andra EU-parlamentariker också. Och det går ganska bra. Visserligen missar han korridorsnacket nere i Bryssel, men tekniken funkar och möten och voteringar sköter han numera från datorn. Då och då tar han en virtuell fika med sina medarbetare i Bryssel, Stockholm och Falkenberg och "snackar skit".

Jörgen Warborns liv i coronatider innebär lite mer träning än vanligt. Här på Kusthotellets gym. Bild: Annika Karlbom
Jörgen Warborns liv i coronatider innebär lite mer träning än vanligt. Här på Kusthotellets gym. Bild: Annika Karlbom

– Och så får jag tid att smita iväg lite oftare till gymmet nu när jag är hemma, säger han.

Europaparlamentet fokuserar på två frågor just nu: Corona och lagstiftning. Annat läggs åt sidan. Omröstningarna sköts via knapptryck på en hemsida.

– Förra veckan hade vi voteringar i tre dagar och avgjorde runt 500 ärenden, berättar Jörgen Warborn.

När tidningen når honom har han just avslutat ett webbinarium tillsammans med parlamentariker inom SME Europe. SME är en organisationen för små- och medelstora företag. En opinionsundersökning visar hur svårt pandemin slår mot näringslivet. 464 svenska företag som nåtts inom Småföretagarnas riksförbund deltog.

Har inga pengar

– Hälften svarade att de helt saknar finansiell likviditet inom två månader. De kommer att behöva lägga ner. Frågorna ställdes i skiftet mars-april. Vi är snart är där! Då kommer vi att se bruna papper i fönstren hos hälften av alla klädbutiker, kaféer, pizzerior, frisörer, verkstadsföretag och konsultföretag, varnar Jörgen Warborn.

Men än så länge ligger antalet konkurser förhållandevis lågt i Halland.

– Ja, men det har inte börjat än. De som har gått i konkurs är de företag som redan hade problem. Det som gjorts från regeringens sida, som omställningsstöd, korttidspermitteringar och uppskjutna arbetsgivaravgifter, har effekt. Men det räcker inte. Företagen behöver cash, rakt in på kontot. Du kan inte låna till detta.

Jörgen Warborn och hans parti Moderaterna vill alltså se mer åtgärder till en kostnad av 100 miljarder kronor i månaden. I detta ingår bland annat ett direktstöd i två månader för att täcka företagens fasta kostnader, som hyror och personal.

Bidrag alltså. Och det ska komma från en moderat?

– Ja. För att det är ett exceptionellt läge. Om vi inte räddar dessa företag så går väldigt många arbetstillfällen förlorade. Allt vi föreslår är troligen mycket billigare än massarbetslöshet.

Du pläderar för fortsatt fri handel och öppna gränser för varor och tjänster.

Har inte pandemin lärt oss att vi borde ha en högre grad av självhushållning?

– Nej, det är inte vägen framåt. Men vi borde säkra vår beredskap genom beredskapslager med allt från mat till mediciner. Det betyder inte att vi ska producera allt här hemma eller i Europa.

– Tvärtom ska vi gå tillbaka till de handelsflöden vi hade med hela världen. Men krisen har visat att varor, som skyddsutrustning, har bromsats från ett EU-land till ett annat. Det finns fortfarande exportrestriktioner inom EU och det är ett tydligt brott mot våra lagar och regler.

Fakta: Jörgen Warborn

Ålder: 51

Yrke: Politiker med företagsfrågor på agendan.

Bor: Varberg

Familj: Hustru och tre barn.

Gjort: Företagare, ordförande i barn och utbildningsnämnden för Moderaterna 2006-2010, kommunstyrelsens ordförande i Varberg 2010-2014, riksdagsman 2014-2019.

Uppdrag: Sitter i Europaparlamentet för Moderaterna sedan valet 2019. Är ledamot i parlamentets största partigrupp EPP. Är EPP:s vice gruppledare i det internationella handelsutskottet, INTA.

LÄS MER: Jörgen Warborn på ny prestigefylld post

LÄS MER: Warborn (M): En mörk dag för Alliansen

LÄS MER: Jörgen Warborn toppkandidat till EU-valet

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.