Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kvantum i Falkenberg gjorde ett stabilt resultat

Matvarujätten Kvantums coronaår 2020 innebar föga förvånande en ökad omsättning. Denna gång med hisnande 164 miljoner kronor. Men även om affärerna gått bra så är det inte endast corona som ligger bakom de extremt goda siffrorna.

Vid en första anblick på Ica Kvantum i Falkenbergs årsredovisning kan man få intrycket av att matbutiken har haft en helt exceptionell coronaeffekt. Omsättningen jämfört med föregående årsredovisning har nämligen ökat med 54,8 procent och landar på omkring 460 miljoner kronor. Men det beror enbart på att årsredovisningen för 2020 sträcker sig över 18 månader till skillnad mot normala 12. Därmed inte sagt att corona inte har haft en positiv effekt för butiken.

– Definitivt har det varit så att vi har sett en ökning. Men den är egentligen inte rolig. Jag hade hellre sett att den skett av andra anledningar, säger Martin Persson som är handlare på Kvantum.

Onlinehandeln stor del i ökningen

Tittar man på coronaåret 2020 så handlar det om en ökning i omsättning på runt 10 procent. En normalt år brukar omsättningen för butiken öka med mellan fyra och fem procent, berättar Martin Persson. Som för många andra matbutiker så är det bland annat onlinehandeln som ökat stort.

– Den har gått urstarkt och slagit alla förväntningar. Skulle säga att den är ungefär tre gånger större i dag än tidigare, säger Martin Persson.

När böckerna stängdes kunde butiken redovisa en vinst på 10,1 miljoner kronor. Enligt Martin Persson var det ungefär enligt plan. Och något bättre än föregående år.

– Vi återinvesterar mycket både i butiken och i personal. Att ha en lönsamhet är viktigt för att kunna fortsätta utvecklas och satsa, säger Martin Persson.

Vill ge tillbaka till föreningslivet

Under året har Kvantum bland annat investerat i nya och effektivare kylar. Man har också breddat gångerna för att göra butiken till en säkrare plats både för kunder och personal.

– Det är något som vi har funderat på länge. Nu när pandemin kom så blev det än mer aktualiserat och det påskyndades, säger Martin Persson.

Pengar har under året inte bara investerats i den egna verksamheten. Utan Kvantum har också ökat sitt engagemang i föreningslivet.

– Vi har ett stort hjärta för Falkenberg och det är många föreningar som har haft det tufft under pandemin. Under året har vi därför dubblat de pengar vi lägger på sponsring, säger Martin Persson.

Butikens försäljning har under 2021 fortsatt på ungefär samma nivåer som förra året.

LÄS MER: Lokala butiker i Falkenberg expanderar när e-handeln med mat slår i taket

LÄS MER: Ica Hajen och Stora Coop har satsat hårt för att haka på onlinetrenden

LÄS MER: Kvantum satsar för att möta den minskade försäljningen

LÄS MER: Så har det gått för Coop Varberg under coronaåret

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.