Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Kusthotellet, Gästis och Destination Apelviken tror på en bra sommar

Hotellen och campingplatserna hoppas på ännu bättre hemestersommar än förra året. Men även om bokningsläget ser gott ut så vågar de inte jubla. Än finns det mycket rum kvar i stan.

Ingen har undgått att coronapandemin har varit ett hårt slag mot besöksnäringen. Men förra sommaren var trots allt ett ljus i ett annars ganska kompakt mörker. Varbergshotellen var de med bäst beläggningsgrad i hela landet förra sommaren med ett tapp på endast 5,5 procent att jämföra med storstäderna som tappade mellan 50 och 70 procent. Även campingplatserna fick en bra sommar även om säsongen kom igång lite sent.

När nu vaccinationerna är igång och minnena från förra sommaren finns så är förhoppningarna stora om att årets sommar ska bli ännu bättre. På kommunens näringslivs- och destinationskontor pågår arbetet för fullt med att förbereda för ännu en sommar med massor av turister. Men än så länge har restriktionerna inte släppt och i väntan på nya besked från Folkhälsomyndigheten avvaktar man med exakt hur man ska agera.

Varbergs Kusthotell har ett ökat tryck på bokningarna

När Hallands Nyheter ringer runt till flera av hotellen och campingarna ser de flesta fram emot och tror på en bra sommar. Men de vågar inte riktigt jubla än. Bokningsläget ser gott ut för de flesta. Samtidigt är det inte så att juli är fullbokat i Varberg.

– Det ser ut att kunna bli riktigt, riktigt bra. Det är ett högt tryck på sommaren och folk bokar på tidigare än vanligt. Vi hoppas kunna få möjlighet att boka på fler gäster, men med rådande restriktioner kan vi inte det, säger Terese Asplund som är vd på Varbergs Kusthotell.

Folkhälsomyndigheten har skjutit fram nästa besked om eventuella lättnader i restriktionerna till den 17 maj. Förhoppningen hos företagarna inom besöksnäringen är att det ska bli lättnader. Men tack vare vaccinationerna så är stämningen mer positiv än förra våren.

– Jämfört med förra våren så ser det jättebra ut. Då var det expeditionellt. Nu ser det ut som att det kommer att bli en bra sommar. Bara det kommer fram lite mer vaccin, säger Nils Gordh på Destination Apelviken.

Även om det är fullt så blir det mindre folk totalt

Han berättar att även om de bokar upp alla platser så kommer mängden människor att vara mindre än ett vanligt år. Folk reser i mindre sällskap och besöken från släkt och vänner i husvagnarna uteblir.

– Samtidigt har detta inneburit att en helt ny målgrupp provar på campinglivet och det är jättekul, säger Nils Gordh.

Ästad Vingård och Åkulla outdoor resort har klart sig bra

På inlandshotellen Åkulla Outdoor Resort och Ästad Vingård säger man att bokningsläget för sommaren ser bra ut. Och det faktum att man inte har så många rum har också inneburit att man har klarat sig relativt bra under hela pandemin.

– Vi är lyckligt lottade som har en stor anläggning med stora ytor till förhållandevis få hotellrum. Efterfrågan har också varit stor så när någon har bokat av har någon annan bokat på istället, säger Daniel Carlsson, vd för Ästad Vingård.

– Våren och sommaren ser bra ut för oss. Vi har flera stora eventbokningar där företag kommer hit och bokar hotellet. Vi har 17 hotell rum och alla har egen ingång, säger Anna Munther på Åkulla Outdoor Resort.

Andra vågen hårt slag för Gästis och Havanna

Erik Diding är ansvarig för Hotell Havanna och Hotell Gästis som är belägna i stan. Han är hoppfull inför sommaren, men samtidigt beskriver han en något annorlunda situation än de övriga.

– Det går åt rätt håll nu. Men sedan november har det varit väldigt dåligt. Vi har i stort sett inga konferenser. Helgerna har börjat bli bättre och det är bra för det är de gästerna som kommer till sommaren, säger Erik Diding.

Hur det ska bli i sommar har han dock svårt att veta. Erik Diding berättar att det är väldigt få av deras gäster som bokar långt i förväg. Så har det varit i många år och coronapandemin har inte ändrat på det beteendet.

– Man vet inte riktigt vad man ska vänta sig. Än så länge ser det ut ungefär som vanligt. Vi tror ju att folk vill ut och resa och hoppas att det ska bli fullt i juli. Så var det ju förra året. Vi ser ljust på sommaren, men sen kan det ju alltid skita sig, säger Erik Diding.

LÄS MER: Friluftsliv ska locka turister om evenemangen uteblir

LÄS MER: Så illa gick det för besöksnäringen 2020

LÄS MER: Så var coronasommaren för företagen i Varberg

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.