Ny statistik från SCB visar restaurangernas försäljning under det första pandemiåret 2020. Statistiska centralbyrån har tittat på omsättningen som företagen rapporterar till skatteverkets momsregister varje månad eller varje kvartal. Momsen på mat är 12 procent och momsen på alkohol 25 procent.
I statistiken ingår alla typer av matställen. Från caféer och snabbmatsrestauranger utan alkoholtillstånd till pubar och finkrogar. Hotellrestauranger är dock inte medräknade eftersom det är svårt att särredovisa dessa från hotellens övriga verksamhet.
Snabbmat går bäst
Försäljningstappet för hela Sverige landade på minus 20 procent, eller 26 miljarder kronor, förra året jämfört med 2019. Snabbmatsrestaurangerna tappade endast en procent, medan nöjesrestauranger och personalrestauranger tappade 36 procent. Slutsats: När människor sitter hemma äter de varken på jobbet eller ute på restaurang. Men de köper hämtmat!
Halland minskade i snitt 12 procent. Varberg gick ner 11 procent och Falkenberg 15 procent. Hallandssommaren 2020 var nästan lika bra som 2019. Största nedgången skedde förra våren och i höstas. Som bekant har restriktionerna på senare tid hårdnat betydligt och nedgången fortsätter.
– Jag vill inte ens fråga mina medlemmar om 2021, säger Ulrika Lagergren, som också är delägare till Västerports kök.
Känner inte igen sig
Hon känner inte igen sig i SCB:s siffror och har tagit del av underlaget. Den egna försäljningen sjönk med 40 procent under förra året. En undersökning bland krögarföreningens 39 medlemsföretag, som alla har alkoholtillstånd, visar tapp på mellan 30 och 70 procent.
– SCB:s statistik ljuger inte, men bygger på vissa parametrar som inte stämmer in på oss, säger Ulrika Lagergren. Dessutom var antalet restauranger fler 2020 än 2019 och då blir ju också omsättningen högre och mer moms betalas in.
Levererar till Ica
Västerports kök har öppet för luncher och take away, samt öppet fredagskvällar till 20.30. Man har också ställt om och levererar matlådor till två Ica-butiker i Varberg.
Peter Hammarström, delägare till Harrys och ordförande i Falkenbergs krögarsammanslutning, säger också att försäljningstappet är betydligt större än vad SCB:s siffror visar. I vissa fall upp till 80 procent.
– De som enbart jobbar med take away kanske har ökat, men de restauranger som har sittplatser är stenhårt drabbade, säger han.
Tabell: Restaurangernas försäljning 2020
Falkenberg: −15 procent
Halmstad: −15 procent
Hylte: +4 procent
Kungsbacka: −9 procent
Laholm: −8 procent
Varberg: −11 procent
Källa: SCB