Hämtmat vinner över fine dining. Peter Hammarström och Ulrika Lagergren från Falkenbergs- respektive Varbergs krögarföreningar vittnar om tapp upp mot 70-80 procent hos städernas krogar och svårigheterna fortsätter.
Hämtmat vinner över fine dining. Peter Hammarström och Ulrika Lagergren från Falkenbergs- respektive Varbergs krögarföreningar vittnar om tapp upp mot 70-80 procent hos städernas krogar och svårigheterna fortsätter. Bild: Collage: Marie Hebelius Svahn

Krogarna i Halland går sämre än SCB:s statistik visar

Hallands restauranger har klarat sig bättre undan pandemin än övriga riket och tappat 12 procent av försäljningen. Men statistiken säger inte allt. – Den ger ingen rättvis bild. Tappet är mycket större hos oss, säger Ulrika Lagergren, ordförande för Varbergs krögarförening.

ANNONS
|

Ny statistik från SCB visar restaurangernas försäljning under det första pandemiåret 2020. Statistiska centralbyrån har tittat på omsättningen som företagen rapporterar till skatteverkets momsregister varje månad eller varje kvartal. Momsen på mat är 12 procent och momsen på alkohol 25 procent.

I statistiken ingår alla typer av matställen. Från caféer och snabbmatsrestauranger utan alkoholtillstånd till pubar och finkrogar. Hotellrestauranger är dock inte medräknade eftersom det är svårt att särredovisa dessa från hotellens övriga verksamhet.

Snabbmat går bäst

Försäljningstappet för hela Sverige landade på minus 20 procent, eller 26 miljarder kronor, förra året jämfört med 2019. Snabbmatsrestaurangerna tappade endast en procent, medan nöjesrestauranger och personalrestauranger tappade 36 procent. Slutsats: När människor sitter hemma äter de varken på jobbet eller ute på restaurang. Men de köper hämtmat!

ANNONS

Halland minskade i snitt 12 procent. Varberg gick ner 11 procent och Falkenberg 15 procent. Hallandssommaren 2020 var nästan lika bra som 2019. Största nedgången skedde förra våren och i höstas. Som bekant har restriktionerna på senare tid hårdnat betydligt och nedgången fortsätter.

Restaurangägaren Ulrika Lagergren är ordförande för Varbergs krögarförening.
Restaurangägaren Ulrika Lagergren är ordförande för Varbergs krögarförening. Bild: Martin Erlandsson

– Jag vill inte ens fråga mina medlemmar om 2021, säger Ulrika Lagergren, som också är delägare till Västerports kök.

Känner inte igen sig

Hon känner inte igen sig i SCB:s siffror och har tagit del av underlaget. Den egna försäljningen sjönk med 40 procent under förra året. En undersökning bland krögarföreningens 39 medlemsföretag, som alla har alkoholtillstånd, visar tapp på mellan 30 och 70 procent.

– SCB:s statistik ljuger inte, men bygger på vissa parametrar som inte stämmer in på oss, säger Ulrika Lagergren. Dessutom var antalet restauranger fler 2020 än 2019 och då blir ju också omsättningen högre och mer moms betalas in.

Levererar till Ica

Västerports kök har öppet för luncher och take away, samt öppet fredagskvällar till 20.30. Man har också ställt om och levererar matlådor till två Ica-butiker i Varberg.

Peter Hammarström, delägare till Harrys, ordförande för Falkenbergs krögarsammanslutning.
Peter Hammarström, delägare till Harrys, ordförande för Falkenbergs krögarsammanslutning. Bild: Privat

Peter Hammarström, delägare till Harrys och ordförande i Falkenbergs krögarsammanslutning, säger också att försäljningstappet är betydligt större än vad SCB:s siffror visar. I vissa fall upp till 80 procent.

ANNONS

– De som enbart jobbar med take away kanske har ökat, men de restauranger som har sittplatser är stenhårt drabbade, säger han.

Tabell: Restaurangernas försäljning 2020

Falkenberg: −15 procent

Halmstad: −15 procent

Hylte: +4 procent

Kungsbacka: −9 procent

Laholm: −8 procent

Varberg: −11 procent

Källa: SCB

ANNONS