Krögarna Magnus och Caroline har hittat nyckeln till familjelivet

Ständigt sena nätter och helgarbete är tufft för vilken barnfamij som helst. Krögarparet Caroline och Magnus Westerlund hittade receptet. Det stavas L-U-N-C-H-R-E-S-T-A-U-R-A-N-G. Ett lyckat koncept som inte ens coronapandemin kunnat rucka på.

ANNONS
|

Strax före tolv brukar det vara kö för att få en plats på den populära lunchkrogen Prästgatan i Varbergs centrum där maten lagas inför öppen ridå. Magnus Westerlund är huvudansvarig i köket. Hans fru sköter gästerna och står i kassan. Menyerna komponerar de tillsammans.

Nu är klockan kvart i tre, ruschen avslutad, borden avtorkade och endast en enstaka lunchgäst dröjer sig kvar. Makarna Westerlund har tid att prata.

”Stans bästa fiskrestaurang”

Den kvardröjande lunchgästen sticker in huvudet i den bortre matsalen och vill gärna poängtera att:

– Det här är stans bästa fiskrestaurang och mitt andra hem, säger Per Olov Blom, som äter på Prästgatan varje dag.

ANNONS

Magnus och Caroline Westerlund är utbildade kockar med gedigna meriter från en rad finkrogar. Magnus är uppvuxen i Dalarna och kockutbildad i Örebro. Caroline är delvis uppvuxen i Varberg och fick sin kockutbildning i Halmstad. Paret träffades via vänner i Varberg.

Krögare ringde

Hösten 2016 ringde Varbergskrögaren Mattias Svensson och frågade om de ville ta över restaurangen Husman 13 som han då drev tillsammans med Isabelle Åkerblom och Carl Johan Strannesten. Då hade Magnus och Caroline nyligen flyttat till Varberg.

Vid den här tiden var Magnus kock och kökschef på The Royal Bachelors Club i Göteborg, med anor från 1700-talet – i dag en medlemsklubb för affärsfolk. Caroline jobbade som kock på asiatiska restaurangen Toso vid Göteborgs konstmuseum. Tillsammans turades de om att vara föräldralediga med yngste sonen Elliot och pendlade till Göteborg.

Inarbetat koncept

De tog chansen att starta eget när tillfället bjöds. Inte minst för att det var ett bra lösning för att få ihop livspusslet med två små barn.

– Det var ett tacksamt steg eftersom de tidigare ägarna redan hade ett bra, inarbetat koncept och en bra kundkrets. Vi har egentligen inte förändrat så mycket, säger Caroline.

Magnus och Caroline Westerlund driver restaurang Prästgatan
Magnus och Caroline Westerlund driver restaurang Prästgatan

Namnet tog de efter gatan krogen ligger på. Menyn har styrts om från klassisk husman till en större tonvikt på asiatisk mat och mer fisk. Storsäljaren är så kallade asiatiska soft buns som antingen serveras med kött eller vegetariskt.

ANNONS

– Under tre veckor försökte vi byta ut den rätten mot tacos, men det gick inte. Gästerna protesterade, ler Caroline.

Varför endast lunchrestaurang?

– För att vi har familj. Vi vill vara hemma med barnen, annars får vi aldrig träffas. Men före corona hade vi både matlagningskurser och andra event vissa kvällar och då turades vi om att jobba.

Pandemin har slagit hårt mot er bransch. Hur har den påverkat er?

– Vi har tappat lite intäkter, men inte i antalet portioner. Vår take away-verksamhet ökade från 40 till 120 portioner per dag från en dag till en annan. Alla uppmanades att stötta sin lokala krog. Det var så tacksamt och fint. Men visst var det lite oroligt, vi gick hela tiden och höll tummarna för att vi inte skulle tvingas stänga, säger Caroline.

Om restriktionerna inte blir värre än så här kommer företaget att överleva.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, fortsätter Magnus. Om restriktionerna inte blir värre än så här kommer företaget att överleva. Vi har inte behövt använda oss av statens stödåtgärder, bara skjutit upp amorteringarna av vårt företagslån, det är allt.

Det finns trender i mat. Vad trendar i krogsvängen just nu?

Magnus och Caroline radar upp några punkter:

• Lokalt producerade råvaror. Allt fler frågar varifrån maten kommer.

ANNONS

• Svensk kött.

• Vegetarisk mat, där ökar efterfrågan hela tiden.

• Att låta råvaran tala för sig själv utan kryddor.

– Man har knappt ens saltat. Men det är inget för oss. Salt är en smakbärare, säger Caroline.

Hur fungerar det att jobba och driva företag ihop när man är ett par?

– Bra. Jag tror att vi har hittat våra roller nu, svarar Magnus och Caroline. Vi hade aldrig jobbat ihop tidigare. Men det är viktigt att skilja mellan arbete och privatliv. Att hitta gränsen så att det inte blir för mycket jobbsnack hemma.

– Vi är ganska olika, säger Caroline. Jag går i gång på saker och kanske överarbetar och vill att allt ska ske nu.

– Jag vill gärna tänka efter lite, säger Magnus.

Vad är svårast med att driva restaurang?

– Att få behålla gästerna. Fine dining-restaurangerna har det särskilt tufft just nu. De är så beroende av konjunkturerna, att det kommer internationella gäster och att det finns företag som har råd att representera.

– Att driva restaurang innebär att du måste vara en god ambassadör för ditt eget varumärke. Du lever med företaget hela tiden, även när du handlar på Ica. Man är sitt varumärke. Det är särskilt viktigt i en liten stad, säger Caroline.

ANNONS

Magnus och Caroline Westerlund

Ålder: Magnus är 42 år och Caroline är 40.

Yrke: Kockar

Gör: Driver restaurangen Prästgatan i Varberg tillsammans med tre anställda.

Familj: Barnen William, sex och Elliot, fyra år.

Bord: Villa på Södra Näs i Varberg.

Bästa matminnet: Magnus: ”På Franzén i Stockholm. Fine dining kan vara rätt tråkigt, men inte där. Maten är fantastisk, likaså dryckerna. Nu har de tre stjärnor i Guide Michelin.” Caroline: ”På asiatiska restaurangen Zuma i London. Vi var där en julafton och åt deras avsmakningsmeny. Jag älskar asiatisk mat. Den har så fräscha, pigga smaker”.

Gör om tio år: ”Förhoppningsvis driver vi fortfarande någon form av restaurang här i Varberg. Då är barnen så stora att de också kan hjälpa till. Men just nu är vi rätt nöjda och glada att vi går runt. Pengar är inte allt.”

ANNONS