Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Konserterna måste fortsatt vara coronasäkrade

Nya regler innebär att sittande publik inom krogbranschen får vara hur stor som helst. Men några större förändringar av utbudet blir det inte för det. Restriktionerna är fortsatt många.

Restauranger och krogar har haft och har många restriktioner att förhålla sig till. Men någon begränsning i antal gäster har inte funnits. Förutom om någon ställer sig på scen och börjar spela. Då har det varit max 50 personer som gäller.

I förra veckan lämnade regeringen ett nytt beslut som öppnar upp för mer underhållning framöver. Från och med den 8 oktober så finns det inte längre några begränsningar på hur stor en sittande publik på offentliga serveringsställen får vara.

Peter Gustavsson är vd på Societén. Deras evenemangsverksamhet har i stort sett stått still sedan restriktionerna infördes. Vilket har lett till ett omsättningstapp på 70 procent. Nu ser han en möjlighet att starta upp evenemangsbiten i mindre skala. Samtidigt finns en oro för att restriktionerna ska komma tillbaka.

– Det kan ju komma nya förutsättningar nästa vecka. Så man vill inte ta på sig en för stor kostym. Det här ger en möjlighet till underhållning i krogmiljö, men samtidigt är det fortfarande begränsat vad man kan göra, säger Peter Gustavsson.

Dotter kommer att spela akustiskt

Klart är dock att Societén kommer att testa sig fram för att se vad som fungerar.

– Vi kommer att ha en akustisk konsert med Dotter i december. Då kan vi ta in runt 130-140 personer, säger Peter Gustavsson och berättar att de även tittar på andra möjliga artister att boka.

– Efterfrågan på underhållning finns. Men samtidigt så tror jag inte att det går att arrangera en rockkonsert. Då vill folk inte sitta ner.

På Gästis Matsalar har ett koncept som kallas ”Liv åt livemusiken” körts allt sedan restriktionerna infördes. Max 50 personer har släppts in åt gången. I november är Christian Kjellvander och Moneybrother inbokade.

– Vi kommer att köra 74 personer i publiken nu. Det är vad som får plats hos oss utifrån de restriktioner som finns, säger Marina Evertsson, som också flaggar för att fler konserter kommer att bokas in under året.

– Det hade det gjort oavsett de nya förutsättningarna, säger Marina Evertsson.

Plura och Stina Wolter får ökat gage

Uno Svenningson kommer att besöka Majas vid havet i början av december. Innan dess ska Stina Wolter och bröderna Jonsson, Plura och Carla ha stått på restaurangens scen. Även här får de nya reglerna små konsekvenser.

– Vi har släppt upp 60 biljetter till de kommande konserterna, men samtidigt höjt gagerna så det är fortfarande svårt att få ekonomin att gå ihop, säger Ulf Cronheim.

Han tycker att det är andra saker som måste till. Bland annat arbetar han för att ett kulturstöd till mindre arrangörer som kör på med sina arrangemang istället för att ställa in ska bli verklighet.

– Det hade kunnat få stor betydelse i alla led. Jag har skrivit till Amanda Lind, men väntar fortfarande på någon form av reaktion, säger Ulf Cronheim.

123 Schtunk bjuder in till krogshow

123 Schtunk släpper i nästa vecka biljetter till krogshowen ”Det bästa av det bästa” som kommer spelas på Arena Varberg. Det är en direkt konsekvens av de nya förutsättningarna.

– Det var ju längesedan vi spelade i Varberg så detta var på gång. Vi hade hoppats att det skulle släppas upp till 500 personer. Men nu blir det så här istället. 120 personer blir det. Inte knökat utan coronaanpassat, säger Lasse Beisher.

Föreställningen kommer att bjuda på ett greatest hits från gruppens tidigare föreställningar. En ny pjäs hoppas 123 Schtunk kunna leverera till nästa år.

För verksamheterna på Varbergs Teater och Teater Halland har de nya reglerna ingen påverkan. Där är det fortsatt max femtio personer i publiken som gäller.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.