Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frej Andreassens företag Låntagarnas har begärts i konkurs. Bild: Håkan Johansson
Frej Andreassens företag Låntagarnas har begärts i konkurs. Bild: Håkan Johansson

Konkurs för Frej Andreassens låneförmedlare Låntagarnas

Låneförmedlaruppstickaren, från Falkenberg, Låntagarnas med Frej Andreassen i spetsen har begärts i konkurs. Satsningen på att förändra marknaden höll i två år.

Frej Andressen, 33, från Falkenberg och hans kompanjon Andreas Johansson ville förändra låneförmedlarbranschen. Tillsammans startade de bolaget Låntagarnas för snart två år sedan. Ett bolag som skulle stå på kundens sida och där de redan i bolagsformen hade stoppat sig själva från att ta ut vinst från företaget.

– När vi drog igång det här så hade vi en målsättning att bedriva låneförmedling på ett kostnadseffektivt och schysst sätt. En aktör på låntagarnas sida som samtidigt hjälper långivarna, säger Frej Andreassen.

LÄS MER: Låneutmanare utan vinstmål tar sats från Falkenberg

Företaget har hamnat på obestånd

Men det har visat sig att marknaden inte var redo för detta. Den 17 maj begärde Andreassen och hans kompanjon själva bolaget i konkurs. I konkursansökan framgår det att skulderna i bolaget ligger på omkring fyra miljoner kronor, medans det bara finns tillgångar på omkring 400 000 kronor. Bolaget hade inga anställda när konkursansökan skickades in.

– Vi har inte lyckats kommunicera de värden som finns i det här företaget. Varför det skulle vara bättre för låntagarna. Samtidigt har tajmingen inte varit jättebra. Men man ska inte skylla ifrån sig, säger Frej Andreassen.

Han nämner att på grund av coronpandemin så har det inte varit samma ökning i konsumentlånebranschen som tidigare. Konsumtionen har också gått ner kraftigt, samtidigt som sparandet har slagit rekord.

– Vi ville vara med och slåss med de stora drakarna omgående och satsade efter det. Med facit i hand hade det kanske varit bättre med ett mer defensivt tillvägagångssätt, säger Frej Andreassen och fortsätter:

– När marknaden inte växer är det väldigt svårt att ta marknadsandelar från de stora jättarna.

Kundernas lån påverkas inte

Enligt Andreassen så påverkas inga av företagets låntagare av konkursen. Detta eftersom de sysslade med låneförmedling och på så vis inte har några egna aktiva kundrelationer.

Målsättningen att förändra låneförmedlarbranschen har Frej Andreassen dock inte släppt.

– Det har var ett bra test för att se hur idén har hållit sig. Men vi kunde inte se tillräckligt många tecken att vi var på rätt väg som motiverade en fortsättning med just det här bolaget, säger Frej Andreassen.

Konkursen avskräcker dig inte från framtida satsningar?

– Nej, konkurser är en del av företagandet också. Vi får se vad jag hittar på framöver. Jag har lite idéer, men inget är klart, säger Frej Andreassen.

LÄS MER: När andra stänger ner öppnar han nytt

LÄS MER: Miljötillståndet klart för nya fabriken

LÄS MER: En annorlunda sommar att vänta på Societén i Varberg

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.