Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Karriären tog ny väg när Theres Andersson förlorade jobbet i pandemin

2020 blev ett händelserikt år för Theres Andersson som förlorade jobbet när coronapandemin slog till. På några månader gick hon från fast anställning till arbetslös och vidare till nytt jobb.
– Var inte rädd för förändringar, man vet aldrig vart de leder, säger hon.

Pandemin fick tydliga konsekvenser på arbetsmarknaden 2020, visar siffror från TRR (Trygghetsrådet) som hjälper uppsagda tjänstemän i privat sektor att ställa om.

Antalet personer som stiftelsen stöttade under fjolåret landade på cirka 900 i Halland, vilket motsvarar en ökning med 60 procent jämfört med 2019.

– Det är en utveckling i nivå med hela landet. Pandemins effekt under 2020 är i linje med hur det såg ut under finanskrisen, säger Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Väst.

– I år ser läget bättre ut. Hittills ligger vi i Halland på samma nivå som vi gjorde 2018 och det var ju mitt i en högkonjunktur, fortsätter hon.

Snabbare till nytt jobb

De uppsagda tjänstepersonerna kom framförallt från konsultföretag samt besöksnäringen. För de som gick vidare till något nytt handlade det i de flesta fall om en ny anställning.

Samtidigt började fler studera under 2020, jämfört med tidigare år. En annan trend var att tiden från uppsägning till ny sysselsättning minskade.

– Det tar nu i snitt 6 månader till nytt jobb, tidigare var det cirka 7,5 månader, säger Gabriella Nilsson.

Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Väst. Bild: Pressbild
Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Väst. Bild: Pressbild

Fick gå

En av alla dem som drabbades av uppsägning är 42-åriga Theres Andersson från Halmstad. När pandemin slog till pendlade hon till Göteborg där hon jobbade med kvalitet, miljö och arbetsmiljö på byggfirman Serneke.

– Företaget påverkades som alla andra av pandemin. Till en början var jag delvis permitterad, sen skedde det en omorganisation och jag fick gå på grund av arbetsbrist, berättar Theres.

På byggfirman hade hon varit anställd sedan 2018 då hon tog examen från miljö- och hälsoskyddsprogrammet vid Högskolan i Halmstad. Dessförinnan jobbade hon 20 år i hotellbranschen.

– Jag började känna att det var dags att göra något nytt. Arbetsmiljö och säkerhet har alltid varit något som jag brunnit för och därför kändes som ett naturligt steg att börja jobba ännu mer med det.

Efter beskedet om uppsägning påbörjade Theres snabbt en jakt efter nytt arbete och fick stöd från TRR under processen.

– Jag fick jättemycket hjälp därifrån, exempelvis med cv och hur jag skulle profilera mig efter vad som efterfrågades i annonserna.

”Man är aldrig för gammal för att lära sig”

Snart blev hon genom Linkedin kontaktad av en rekryterare som tipsade om ett jobb hos företaget Implenia, som jobbar med projekt inom infrastruktur.

Och sen gick det hela rätt fort. I dag har Theres varit anställd sex månader på bolaget där hon jobbar med arbetsmiljön vid tunnelbygget i Varberg – och stortrivs.

– Nu har jag gått från arbetsmiljö inom hotell och restaurang, till byggbranschen, till tunnel och järnväg. Det är väldigt kul och spännande. Jag är jätteglad att jag fick den här möjligheten.

– Jag går till jobbet och har kul.

Under processen med att söka jobb har Theres dragit flera lärdomar.

– En sak är att man är aldrig för gammal för att lära sig. Var inte rädd för förändringar, man vet aldrig vart de faktiskt leder. Och sen måste man bara låta det få ta tid.

– Det är lätt att fastna i en dålig spiral, jag hamnade också där och anklagade mig själv och tänkte ”varför dög inte jag?” Det är en sorgeperiod och det får man låta ta lite energi för att sedan andas och våga komma igång igen.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.