Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lennart Svensson i Köinge har reparerar elektriska apparater i 50 år. I onsdags begärde han sitt bolag i konkurs på grund av sjukdom. Arkivbild. Bild: Håkan Johansson
Lennart Svensson i Köinge har reparerar elektriska apparater i 50 år. I onsdags begärde han sitt bolag i konkurs på grund av sjukdom. Arkivbild. Bild: Håkan Johansson

Köinge Radio och Tv i konkurs

En 50-årig epok försvinner. Köinge Radio och Tv har gått i konkurs. – Det finns väldigt få reparatörer kvar i dag, säger ägaren Lennart Svensson.

Ibland kan en konkurs vara ett lättare sätt att avveckla ett bolag på än att låta det gå i likvidation.

Det är inte obetalda skulder till andra som ligger bakom Lennart Svenssons beslut att sätta sitt 50 år gamla företag i konkurs. Orsaken är att han drabbats av sjukdom.

– Jag fick en stroke för 1, 5 månad sen och ingen möjlighet att fortsätta, berättar 77-åringen. Höger sida är drabbad, handen är slapp och jag har svårt att skriva nu.

Startade företaget 1970

Sonen har hjälpt honom den senaste tiden, men han vill inte fortsätta.

Lennart Svensson tog över rörelsen 1970 och bildade bolag tre år senare.

– Jag jobbade som fasiken, säger han. Det var ett jäkla flygande och farande.

På den tiden var efterfrågan på radio- och tv-reparatörer stor och han fick successivt ta hjälp av fler personer. Som mest var de fem stycken i företaget.

Men han beskriver en minskande bransch som idag är väldigt liten. Låga priser på elektronikvaror gör att folk hellre köper nytt och den gamla apparaten hamnar på skroten.

Hobby sista åren

Med ålderns rätt har Lennart Svensson bara jobbat tre dagar i veckan de senaste sex-sju åren.

– Jag tyckte att det var roligt att fortsätta, men hade det mer som en hobby, säger han. Jag är inte så ledsen för att företaget försvinner utan mer för sjukdomen.

Advokat Maria Almgren är konkursförvaltare i ärendet och hon säger att den skuld som finns är Lennart Svenssons egen inlåning i bolaget.

– Men det finns tillgångar i ett varulager och i inventarier som jag ska titta på på måndag, säger hon.

LÄS MER: Hos Lennart får elektroniken en ny chans

Vad händer nära dig? Använd tjänsten superlokalt för de senaste nyheterna.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.