Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Kö in till Gekås Ullared – trots vädjan om att stanna hemma

Gekås vd Patrik Levin uppmanade kunder att inte besöka varuhuset under helgen. Under lördagen var det trots allt kö för att komma in. HN mötte ett par från Stockholm som rest med bil 50 mil under natten för att shoppa på Gekås.
– Vi måste leva också och har bunkrat upp med det vi behöver, säger Johnny Famzen.

När Johnny Famzen tillsammans med Clary Larsson rullar ut kundvagnen från Gekås är de bara halvfärdiga med sin shopping.

– Vi har betat av hälften av inköpslistan, konstaterar Johnny.

– Nu ska vi in i Gekås andra varuhus och ta resten. Sen blir det MQ och skoaffären, inflikar Clary.

De körde in bilen på Gekås parkering klockan sju på morgonen efter att klockan ringt vid midnatt. Halv två på natten började den fem timmar långa bilfärden från Stockholm till Ullared.

Folkhälsomyndigheten har uppmanat till försiktighet med att besöka stora varuhus och gallerior, att man helst ska undvika besök under pågående pandemi om det inte är nödvändigt.

– Om statsministern kan gå på köpcentrum så kan väl vi också göra det. En del politiker åker ju utomlands. Det är sådan dubbelmoral, menar Johnny Famzen, som tycker att det går bra att åka och handla om man använder sig av lite sunt förnuft.

Johnny Famzen hade åkt bil hela natten från Stockholm för att kunna handla på Gekås under lördagen. Bild: Annika Karlbom
Johnny Famzen hade åkt bil hela natten från Stockholm för att kunna handla på Gekås under lördagen. Bild: Annika Karlbom

– Vi är vuxna människor och har lite innanför pannbenet. Det var ingen trängsel inne i varuhuset. Gekås har löst det bra.

Hans största oro var hur de skulle få tiden att gå innan de kunde checka in på Gekås hotell. Det blir en övernattning innan bilfärden går tillbaka till huvudstaden.

– Vi ska inte checka in förrän klockan 15. Men vi får väl ströva omkring här lite, säger Johnny Famzen.

Strax efter klockan tio på lördagen är det kö in till Gekås båda varuhus. Då var det totalt 1000 kunder inne och handlade i två separata delar som avskiljdes med en nybyggd jättevägg.

Sture Johansson, som bor i Ullared, var på jakt efter en stock snus. Han ställde sig i kön för att komma in. Bild: Annika Karlbom
Sture Johansson, som bor i Ullared, var på jakt efter en stock snus. Han ställde sig i kön för att komma in. Bild: Annika Karlbom

Sture Johansson, som bor i Ullared, är längst fram i kön.

– Jag ska bara in och köpa snus. Rädd och rädd, klart jag är bekymrad.

Men du väljer ändå att gå in till ett stort varuhus som Gekås för att köpa snus?

– Ja, det hänger lite på priset också, jag brukar köpa en stock snus och nu var snuset slut. Annars när vi handlar mat brukar vi gå tidigt på morgonen och handla för hela veckan, berättar Sture.

Jens Rosenqvist hade åkt från Perstorp till Gekås för att komma hemifrån lite och handla inför sommaren.

– Det var nästan folktomt inne på Gekås, så det var inga problem att vara där inne och handla eftersom det är så stort.

Från Perstorp kom Jens Rosenqvist för att handla inför sommaren. Bild: Annika Karlbom
Från Perstorp kom Jens Rosenqvist för att handla inför sommaren. Bild: Annika Karlbom

Gekås tar endast in 500 besökare åt gången nu, enligt den nya pandemilagen. I Gekås fall blir det totalt 1000 personer i och med väggen som delar av varuhuset.

– Vi hade förväntat oss att det skulle bli besvärligt och det har det också varit. Jag kom hit klockan kvart i fem i morse för att försöka hjälpa till. Det är på kort varsel så hela min ledningsgrupp har jobbat idag och delat ut lappar till kunder och styrt om folk så att de inte ska trängas, säger Gekås vd Patrik Levin och fortsätter:

– Det är ganska svårt med ett beslut på torsdagen som sen ska vara igång på lördagen med en plan som fungerar.

Gekås vd Patrik Levin Bild: Annika Karlbom
Gekås vd Patrik Levin Bild: Annika Karlbom

Han upplever att kunderna som han mött har varit väl informerade om vad som gäller. Hans budskap om att helst inte besöka Gekås under helgen på grund av risk för kö verkar ha haft effekt.

– Det är mindre människor här än vad det brukar vara under en helg. Men fortfarande för många. I normala fall är det ganska få människor som sätter sig själv i bilen och åker 20 mil för att handla en hel dag på Gekås för att sen åka hem. Ofta gör man det tillsammans med någon. Så det är en utmaning för oss att sära på kunder som ska in och handla.

En stor snackis under lördagen var jätteväggen som Gekås byggt för att kunna dela av varuhuset i två delar.

LÄS MER: Gekås jättevägg ska skilja kunder åt

Idén föddes på ett ledningsmöte där det vändes och vred på varje scenario för att försöka undvika trängsel.

– Då kom vi fram till att en vägg var den bästa lösningen för oss.

Gekås fick beslutet om max 500 kunder i varuhuset klockan 14.25 på torsdagen. Väggen byggdes och stod klar till klockan sex på lördagsmorgonen.

– Det säger rätt mycket om organisationens ihärdighet och vilja att kunna lösa saker och ting. Vi har försökt göra allt vad vi kan för att det inte ska uppstå någon trängsel. Nu hoppas vi bara att smittspridningen går ner och att vi får fart på vaccinationerna, säger Patrik Levin.

LÄS MER: Gekås sågar förslaget om max 500 i butik

LÄS MER: Så har Gekås löst nya covid-19 restriktioner

LÄS MER: Bygget av Gekås jättehotell drar blickar till sig

LÄS MER: Gekås dolda makthavare Ulf Öjerklint talar ut

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.