Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Varbergs stadshotell och asia spa är ett av de besöksföretag som påverkas av det pågående influensautbrottet. Bild: Jonas Arneson
Varbergs stadshotell och asia spa är ett av de besöksföretag som påverkas av det pågående influensautbrottet. Bild: Jonas Arneson

Hotell och teatrar får mötesförbud

Ästad vingård tvingades avboka två vinproducenter från norra Italien. Varbergs stadshotell har en anställd i karantän. Falkenbergs strandbad noterar avbokningar. Nu drämmer regeringen dessutom till med ett förbud för allmänna möten med fler än 500 personer.

Ett nyupptäckt virus som härjar över jorden är inget drömscenario för vare sig besöksnäringen eller företag som vill träffas i stora grupper.

– Det här slår hårt och snabbt mot besöksnäringen, säger Johan Trouve, vd för Västsvenska handelskammaren, som under tisdagen skickade ut en massenkät till hundratals företag för att få ett grepp om läget.

De hotellrepresentanter vi pratat de senaste dagarna har inte noterat några dramatiska förändringar av bokningsläget på grund av coronaviruset. Men läget ändrar sig snabbt i takt med att antalet sjuka stiger.

– Här är det business as usual, säger Kent Johansson, vd på Falkenbergs strandbad. Men läget är allvarligt. Ett mötesförbud påverkar oss.

Kent Johansson säger att smittan redan skadat affärerna och att man haft flera avbokningar. Främst vad gäller företagskonferenser.

– Mitt fokus är nu att följa utvecklingen och vi kommer givetvis att respektera och följa de direktiv myndigheterna ger.

Personer "hemestrar"

– Vi har haft enstaka avbokningar med utländska deltagare. Deras företag vill helt enkelt inte att man reser just nu, berättar Bo Samuelsson, hotelldirektör för Varbergs stadshotell och asia spa.

Bo Samuelsson är hotelldirektör på Varbergs Stadshotell och Asia Spa.
Bo Samuelsson är hotelldirektör på Varbergs Stadshotell och Asia Spa.

– Samtidigt ser vi att privatpersoner väljer att "hemestra", att man semestrar hemma i stället. Men totalt sett ligger vi på minussidan.

Hotellet har också valt att sätta en anställd i karantän i två veckor. Denne har nyligen varit i norra Italien, men är fortfarande fullt frisk.

Vinproducenter inte välkomna

På Ästad vingård har man tagit ett beslut om att inte ta emot gäster från de länder som utrikesdepartementet avråder från att åka till. Det handlar om delar av Kina, delar av Sydkorea, samt alla resor till Iran och Italien.

Läs mer på UD:s hemsida.

Daniel Carlsson, vd för hotell- och konferensanläggningen Ästad vingård.
Daniel Carlsson, vd för hotell- och konferensanläggningen Ästad vingård.

– Vi har också kollat så att ingen ur personalen har varit i ett sådant riskland, säger vd Daniel Carlsson, som i måndags hade två avbokade konferenser.

– Privatpersoner som tänkt resa söderöver har i stället valt att stanna i Sverige. Bokningarna kommer därför att slå åt båda håll, menar Daniel Carlsson.

Ästad vingård planerar för en vinmässa i april. Två vinproducenter från norra Italien skulle delta, men är inte längre välkomna.

– De sitter dessutom i karantän nu, säger Daniel Carlsson.

Hotell Fregatten och Kusthotellet uppger att de inte heller drabbats hårt.

Ingen avmattning

Falkenbergsföretaget 2Entertain spelar just nu på Lisebergsteatern och The theatre på Gotia Towers Gothia, samt på Oscarsteatern, Chinateatern, Cirkus, Intiman och Hamburger börs i Stockholm.

Janne Andersson, vd 2Entertain AB. Bild: Bo Håkansson, Bilduppdraget.
Janne Andersson, vd 2Entertain AB. Bild: Bo Håkansson, Bilduppdraget.

– Det ringer oroliga människor och frågar; "Spelar ni?", berättar delägaren Janne Andersson. Men vi spelar som vanligt. Vi ser heller ingen avmattning i biljettförsäljningen de senaste tre veckorna. I går, tisdag, släppte vi "pre-biljetter" till farsen på Vallarna och sålde 11 500 biljetter. Det är det näst bästa resultatet på tio år.

– Men det här ändras ju dag för dag nu och vi följer noggrant utvecklingen.

Folkhälsomyndigheten vill ha mötesförbud

Folkhälsomyndigheten föreslog under onsdagseftermiddagen att begränsa allmänna möten till 500 personer. I Norge har redan sådana begränsningar införts. Statsrådet Per Bolund säger till Sveriges radio Ekot att regeringen kommer att säga ja till förbudet.

Ett förbud kommer i högsta grad påverka bolag som 2Entertain och dess publik. Teatrarna, som alla rymmer fler än 500 personer, tvingas stänga. Biljettköparna kommer då inte att få pengarna tillbaka.

– I stället försöker vi flytta arrangemanget framåt, det är vår grundinställning, säger Janne Andersson.

Stadsbion i Falkenberg spelar just nu revy för fulla hus. Lokalen tar 400 personer och kan därför fortsätta spela.

– Men jag undrar hur man tänker, funderar Magnus Wernersson. Vad gäller för varuhus som Gekås och Hallarna? Då måste ju de stänga.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.