Halland Tech Week vill inspirera och sprida kunskap

Halland Tech Week har dragit igång. I fyra dagar står de halländska teknikbolagen och teknikutvecklingen i fokus. Programmet är späckat med föreläsningar, panelsamtal och mycket annat.

ANNONS
LocationVarberg, Halmstad||

Världshistoriens första Halland Tech Week inleddes på tisdagsmorgonen. Ett 30-tal åhörare hade samlats på Campus Varberg i flexibla arean som för dagen var ombyggd till tv-studio. Med på länk fanns ytterligare cirka 100 deltagare för att ta del av invigningen och lyssna till Kairos Future analyschef Peter Pernemalm.

– Det känns fantastiskt roligt att vi äntligen är igång. Vi har planerat för detta i ett år nu, säger Micha Björck, projektledare för eventet, från Alexandersoninstitutet .

LÄS MER:Ny teknikmässa hålls i Varberg trots corona

Tanken var att Halland Tech Week skulle ha arrangerats i maj, men det satte corona stopp för. Istället för att ställa in har man nu ställt om från ett arrangemang med fokus på fysiska träffar till ett program som till stora delar består av digitala event som går lika bra att följa från datorn.

ANNONS

– Vår grundtanke har hela tiden varit att eventen ska ske ute hos verksamheterna. För det är där vi tror att det största mötet sker. När man är ute och klämmer och känner på maskiner och träffar företagsledare personligen. Det hoppas vi ska kunna ske till 2021, säger Micha Björck.

Målet är inte alltför långt bort

På programmet finns nu istället 24 mer eller mindre digitala event planerade att ske från och med idag fram till och med på fredag. I början av veckan sker det mesta i Varberg och mot slutet av veckan flyttas fokus till Halmstad. I skrivande stund är det 900 personer anmälda till de 24 eventen. Men arrangörerna har förhoppningar om att det ska bli fler.

– Ett internt mål är 1 000 anmälda. Många av eventen är fortfarande öppna så vi hoppas att fler ska hitta något intressant i programmet så vi når det där målet.

Finns det något man inte får missa?

– ”En tech-inspirationsresa” vill jag verkligen slå ett slag för. Där gör vi nedslag hos ett antal företag och organisationer i Halland som visar upp sin verksamhet och hur de jobbar med ny teknik och digitalisering, säger Micha Björck.

Björck lyfter också fram workshopen som grundar sig i stiftelsen Allbrights rapport ”Tech lever grabbmyten”.

ANNONS

– Allbright jobbar för att öka jämställdhet, mångfald och representation i näringslivet.

Pernemalm spådde techbranshens framid

Under invigningen berättade Peter Pernemalm om den trendanalys kring Hallands framtida kompetensförsörjning som Kairos Future har gjort. Bland mycket annat berättade han om att behovet i framtiden kommer vara stort av mjukvaruutvecklare och programmerare. Han sa också att det gäller för Halland att locka tillbaka kompetensen från storstäderna. Distansarbetet kommer även det att fortsätta öka.

– Coronapandemin har gjort att många av de trender som var på gång innan har accelererats, säger Peter Permemalm.

ANNONS