Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halland, Norrbotten och Skåne är nominerade till årets exportregion 2020.  Bild: Jari Välitalo, HP Arkiv
Halland, Norrbotten och Skåne är nominerade till årets exportregion 2020. Bild: Jari Välitalo, HP Arkiv

Halland kan bli årets exportregion

Halland är en av tre nominerade till årets exportregion 2020. Priset är nytt och delas ut av regeringen.

För första gången utser regeringen årets exportregion. Priset delas ut till en region ”som bidragit till att skapa bättre förutsättningar för företag att lyckas i sina exportansträngningar”, enligt ett pressmeddelande.

De nominerade är Halland, Skåne och Norrbotten. Vilken region som vinner tillkännages av utrikeshandelsminister Anna Hallberg och Prins Daniel vid en prisceremoni den 22 oktober.

Vid samma tillställning kommer regeringen även att dela ut priset årets exportsuccé till ett företag som ”främjat svensk export”.

”Samtliga nominerade till regeringens exportpriser Årets exportregion och Årets exportsuccé har visat en fantastisk exportutveckling, innovationsrikedom och bidragit till en synlighet för Sverige. Det är tre viktiga ingredienser för hållbar tillväxt och för att skapa jobb i hela landet. Genom priserna kan de inspirera och motivera andra att följa efter,” kommenterar utrikeshandelsminister Anna Hallberg i pressmeddelandet.

Nomineringstext Halland

”Halland har haft en mycket positiv utveckling i små och medelstora företags varuexport per capita, med en ökning från om 27 % mellan 2016-2020. Det är även en region där det finns ett högt antal varuexporterande små och medelstora företag per invånare, 363 exporterande små- och medelstora företag per 100 000 invånare.

Halland är en liten region som jobbar aktivt med sitt varumärke och positionering vilket kan ge effekt både i ökade investeringar och export.

Regionala främjaraktörer har en väletablerad nära samverkan. Under 2021 krokade Halland arm med grannregionen Västra Götaland i en gemensam satsning och har på så vis kunnat bredda sitt stöd till företag och växla upp resurserna för exportfrämjandet.”

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.