Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Godisfabriken igång igen

Warberg Candy Group gick i konkurs i somras. Men fabriken i Varberg puttrar på ändå. – Tillverkningen sker i begränsad omfattning, säger delägaren Lennart Arvidsson.

I juli skrev tidningen att det anrika godisföretaget, med 45 anställda, gått i konkurs. En prispressad marknad och en lågt värderad krona var ett par av orsakerna.

"Företaget har inte tjänat några pengar på många år. Det här är en bransch med låga marginaler och vi har inget starkt varumärke. Vi säljer till exempel choklad till Cloetta som är en av våra största kunder, men den säljs sedan under deras namn", berättade vd:n Micael Andersson.

Konkursförvaltaren Anders Lundberg beräknade skulderna till 44, 6 miljoner kronor och tillgångarna, bland annat maskiner, till 19 miljoner. Konkursen är ännu inte klar.

– Men jag har lyckats sälja tillgångar för 5, 2 miljoner kronor, säger Anders Lundberg.

Vad som hände är enkelt uttryckt följande: Amerikanska kunden Kopper´s Chocolate oroades för sin chokladförsörjning. New York-företaget har funnits i 80 år. Det grundades av Fred Stern som flydde till Amerika undan nazisterna med sin familj.

– Företaget var angelägen om fortsatta leveranser och ville säkra tillgången, säger Anders Lundberg.

Därför startades en svensk variant - Koppers Candy Sweden AB. Lennart Arvidsson från Veddige, tidigare delägare i Warberg Candy Group, är delägare även i det nystartade bolaget.

– Det amerikanska företaget köpte inkråmet, berättar han. Just nu tillverkar vi till tre företag och har sex anställda.

Läs mer om godisfabriken:

LÄS MER: Tidigare godisfabriken kan bli lägenheter

LÄS MER: Anrik godisfabrik i konkurs