Ingen ny arrendator till Glostorps gård så länge tvisten pågår.  Göteborgs stift försöker få ut mångmiljonbelopp, samt värdehandlingar som ger rätt till EU-bidrag. ”De får tillbaka stödrätterna när de går med på en förlikning”, säger Torbjörn Malmqvist som är djupt besviken på kyrkan. Arkivbild.
Ingen ny arrendator till Glostorps gård så länge tvisten pågår. Göteborgs stift försöker få ut mångmiljonbelopp, samt värdehandlingar som ger rätt till EU-bidrag. ”De får tillbaka stödrätterna när de går med på en förlikning”, säger Torbjörn Malmqvist som är djupt besviken på kyrkan. Arkivbild. Bild: Alma Tallborn

Glostorps nästa arrendator läggs på is

Två rättsliga tvister hindrar Göteborgs stift från att anlita en ny arrendator till otursförföljda Glostorps gård. Stiftet kräver bland annat 5,9 miljoner kronor i obetalda arrendeavgifter. Den drabbade barnfamiljen vill se en förlikning.

ANNONS
|

Svenska kyrkan är en stor jordägare. Glostorps gård är en av gårdarna och köptes loss efter en konkurs 2018.

Makarna Torbjörn och Mona Malmqvist bolag M & T Mjölk AB skulle bruka mjölkgården i Vessigebro. Det skrevs dock aldrig något arrendeavtal mellan Göteborgs stifts prästlönetillgångar och bolaget. Och i verkligheten drevs gården av Torbjörn Malmqvists enskilda firma Ekeryds jord och skog, vilket gör tvisterna extra röriga.

– Han nyttjade gården i andra hand och det har vi inte godkänt, säger Fredrik Skogberg, jurist vid konsultfirman Argum och den som företräder stiftet.

Varför skrevs inget arrendeavtal?

– För att parterna inte kom överens om villkoren, svarar Fredrik Skogberg. Det enda vi var överens om var nyttjandeavgiften. Tanken var att det skulle skrivas ett avtal när vissa reparationer var gjorda av stiftet. Men innan det skedde uppstod tvister där bolaget inte betalade för nyttjandet och påstod att de gjort förbättringar som de ville ha betalt för, men vi fick inte se något underlag för detta.

ANNONS

M&T Mjölk gick i konkurs 1 december. Familjen hade då flyttat tillbaka till sin gamla mjölkgård i Simlångsdalen. Enligt bouppteckningen är bristen i boet 18, 4 miljoner kronor.

Bland borgenärerna finns Göteborgs stift som kräver minst 5, 9 miljoner kronor i utebliven nyttjanderättsersättning.

– Vi håller nu på att utreda om vi kan rikta kravet mot Torbjörn Malmqvist i stället, säger Fredrik Skogberg. Hans firma har inte betalat en krona till M & T för sitt nyttjande. Men det finns inget avtal mellan Torbjörn Malmqvist och stiftet.

Torbjörn Malmqvists advokat hävdar i en inlaga till tingsrätten att M & T endast skulle betala 1, 5 miljoner i nyttjandeavgift för en komplett gård och att de första 1, 5 åren skulle vara avgiftsfria eftersom gårdsbyggnader var i behov av upprustning. Något som M & T delvis bekostade.

I dag står parterna långt från varandra. Den ena striden handlar om avhysning - att bolaget och Torbjörn Malmqvist måste avflytta.

Men det har de ju gjort för länge sen?

– Torbjörn Malmqvist är kvar, säger Fredrik Skogberg. Han har beställt och betalat foder som levererats till gården så sent som i december 2020. Han är på gården och hanterar fodret. Vi har sett honom där och han har medgivit det i processen.

ANNONS

Torbjörn Malmqvist har en annan uppfattning.

– Jag har inga grejer kvar på gården, säger han. Ja, där finns ensilage kvar, men det tillhör en annan person.

Vägrar ge tillbaka stödrätter

Den andra tvisten rör så kallade stödrätter. Det är ett slags värdehandling som ger jordbrukaren rätt till EU-bidrag. Varje hektar odlad jordbruksmark är värd en stödrätt. Värdet för en stödrätt är cirka 1 300 kronor .

Torbjörn Malmqvist har 170 stödrätter för Glostorp som han hyrt av stiftet. De krävs nu tillbaka.

Enligt Torbjörn Malmqvist ville stiftet inte vänta på att M & T skulle hinna registrera sig hos jordbruksverket. Därför skrev stiftet över stödrätterna på Malmqvist. Annars kunde de inte användas. Och det är därför gården brukats i hans enskilda firma.

– Stiftet har rört till det. De får tillbaka stödrätterna när de går med på en förlikning, svarar Torbjörn Malmqvist.

Kyrkan sköter jordbruket

Enligt Fredrik Skogberg har olika förslag till förlikning från båda parter diskuterats, men inget har landat i en överenskommelse.

Under tiden bråket pågår driver Göteborgs stift jordbruket själva. Eller det vill säga med hjälp av en av sina andra arrendatorer.

– Det ska sås och skördas på ägorna även i år, säger egendomsförvaltaren Per-Erik Hallin.

ANNONS

Huvudförhandlingar i de båda tingsrätterna förväntas hållas först i höst om inte parterna kommer överens innan dess. Konkursen i M&T Mjölk är ännu inte avslutad.

LÄS MER:Mjölkgården gick i konkurs på nytt

LÄS MER:Familjen Malmqvists drömmar gick i kras på Glostorps gård – kritiska mot Svenska Kyrkan

LÄS MER:Arrendetvist med Svenska kyrkan ligger bakom rekonstruktion av mjölkgård i Glostorp

LÄS MER:Familjen Malmqvist tar över Glostorps gård

LÄS MER:Torkan ledde gården till konkurs

ANNONS