Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Getinge får historisk stor order på ventilatorer.
Getinge får historisk stor order på ventilatorer.

Getinge vinnare i coronasmittans spår

På måndagen var Getinge den stora vinnaren på börsen. Samtidigt som Stockholmsbörsen backade med 4,7 procent steg medicinteknikbolagets aktie med 8 procent. En ökad efterfrågan på bland annat ventilatorer tros ligga bakom uppgången.

Italien är hårt drabbat av coronaviruset. Nu har landet gått ut till ett flertal leverantörer med en upphandling av totalt 5 000 ventilatorer.

– Vi lade en offert och har fått en order på 500 ventilatorer vilket är en av de största ordrarna som vi har fått på ventilatorer någonsin, säger Anna Appelqvist, presschef på Getinge.

Ventilatorer används för att hjälpa patienter med andningen och är viktig utrustning för att behandla svårt sjuka i coronaviruset.

Bolaget märker även av en ökad förfrågan på annan utrustning som är kopplad till virusutbrottet.

– Det handlar bland annat om livsuppehållande hjärt-lung-teknik. Det är naturligtvis positivt att det finns en stor efterfrågan på våra produkter men vi liksom alla andra hade ju hoppats att det kunde ha skett under lyckligare omständigheter, säger hon.

Samtidigt som medicinteknikbolagets produktion går på högvarv har man valt att låta många av sina anställda jobba hemifrån.

– Det är egentligen en ren säkerhetsåtgärd för att vi ska kunna hålla produktionen vid liv. De anställda som har kontorstjänster har vi uppmanat att jobba hemifrån i den mån som det är möjligt, säger Anna Appelqvist.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.