Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Boris Lennerhov, vd för Gekås, räknar med att försäljningen minskar med omkring 50 miljoner kronor i mars på grund av coronaviruset. Antalet kunder har minskat kraftigt bara de sista veckorna. Bild: Ola Folkesson

Gekås väntas tappa miljoner i försäljning på grund av corona

Efter två rekordmånader med vinst på omkring 80 miljoner kronor i januari och februari pekar nu kurvan brant neråt för Gekås. Oron för corona har gjort att varuhuset tappar flera tusen besökare varje vecka. Och vd Boris Lennerhov räknar med en minskad försäljning på flera miljoner.

– Att vi tappar 50 miljoner kronor i mars månad är en rimlig beräkning skulle jag tro säger, en trots allt lugn, Boris Lennerhov och fortsätter:

– Men så är det och det är trots allt hanterbart för oss. Vi brukar ha en stadig kurva och januari och februari var som sagt extremt bra för oss. Men det är ju oerhört ovanligt att vi backar så mycket och jag har aldrig varit med om något liknande.

I veckan har Halland fått sina första fall av coronavirus och under tisdagen bekräftades två fall i Varbergs kommun. Även om det i Sverige i nuläget inte finns några rekommendationer kring att undvika större sammankomster eller folksamlingar så tappar varuhuset kunder för varje dag som går.

Flera tusen besökare färre

– Vi tappar 15 procent om dagen ungefär och förra veckan hade vi en minskning på 8 000 kunder jämfört med det normala. Så nästa vecka kan det säkert röra sig om 10 000 färre. Vi har aldrig varit med om det innan men man får ju trots allt gilla läget när det är som det är. Det går inte att sitta och gråta över det utan så här ser verkligheten ut, säger Boris Lennerhov.

Även en del av de större konferenserna i Ullared har bokats av på grund av viruset när folk inte vill ge sig ut och resa.

– Det är många som är oroliga och många väljer säkert att inte åka dit där det samlas mycket människor. Vår försäljning låg på 18 procent uppåt i januari - februari men hittills i mars ligger vi på åtta procent ner.

Toapapper och handsprit bland de mest sålda varorna

Flera butiker över hela Sverige har rapporterat om hur torrvaror och konserver säljer slut fortare än normalt när allt fler bunkrar upp med varor hemma. En trend som även märkts av på Gekås.

– Det är lite lätt komiskt för det som sålde enskilt bäst i förra veckan var toapappret som ökade med 25 procent. Även konserver och handsprit låg i topp. Förra veckan sålde vi 11 000 flaskor handsprit att jämföra med att vi sålde 500 flaskor under samma period förra året.

Det är inte många företag som kan räkna med att tappa 50 miljoner där vd:n trots allt låter så lugn?

– Nej men med en omsättning på 5,6 miljarder så är det som sagt hanterbart. Vi brukar ha våra bästa månader längre fram och förhoppningsvis kommer besökarna som inte kommer nu lite senare istället, säger Boris Lennerhov.

LÄS MER: Anställda på Gekås får inte bära munskydd på jobbet

LÄS MER: Smittad hallänning elev på Särö skola

LÄS MER: Totalt fem fall av corona i Halland

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.