Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Gekås sågar förslaget om max 500 i butik

Folkhälsomyndigheten vill begränsa antalet besökare i butiker och varuhus till max 500 personer. Oavsett storlek på varuhuset. Gekås vd Patrik Levin har svårt att förstå resonemanget.
– Det här vore katastrof för Gekås, säger han.

Även om det är lågsäsong på Gekås så rör det sig 1500 personer inne samtidigt i varuhuset under en normal dag.

På lördagar når Gekås taket för vad som är tillåtet just nu på omkring 3100 kunder i varuhuset.

– Om vi skulle tappa från 1500 kunder en normal dag till 500 så är det ytterligare försäljning som går bort. Vi tappar redan 40 procent av vår kundstock som det är idag, säger Patrik Levin.

En begränsning i varuhuset på max 500 personer skulle göra enormt mycket för Gekås omsättning, enligt Patrik Levin.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att "I butiker och varuhus med stora lokaler kan det ändå uppstå trängsel kring enskilda platser inne i lokalerna och vid in- och utpassering".

Folkhälsomyndigheten föreslår också att handelsplatser ska till att vidta åtgärder så att besökare handlar ensamma och inte i grupp.

– Max 500 kunder i ett varuhus innebär att i en snitt Willys, Maxi eller snitt Stora Coop, kommer man att kunna ta in 400-500 personer.

– Men vi som har en yta som är tio gånger deras storlek ska också få ta in 500 kunder. I de butikerna räcker det att kunden har tio kvadratmeter, men på Gekås ska man ha 100 kvadratmeter per kund. Det är för mig högst ologiskt, säger Patrik Levin.

Måste Gekås frisläppa personal och göra permitteringar om förslaget om max 500 personer i varuhus går igenom?

– Jag kan inte svara på det nu. Men det är klart att vi måste se över våra kostnader för om det här förslaget skulle gå igenom innebär det ett stort intäktsbortfall.

– Jag har vänt mig till branschorganisationen för att höra med dem vad det är som händer. Vi får återkomma vad vi behöver göra, men tappar man mycket av sina intäkter måste man göra någonting åt sina kostnader, säger Patrik Levin.

Han säger att det inte är något problem att räkna hur många som går in och ut i varuhuset.

– Vi vet alltid hur många som är inne i varuhuset och hur många som är på respektive våningsplan.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.