Full fart när grönsakshandlarna expanderar trots pandemi

Butiken är storleverantör av frukt och grönt till stadens hotell, restauranger och företag. Antalet privatkunder har dessutom tredubblats under pandemin och affärsytan mer än fördubblats. – Vi går för fullt just nu, säger delägaren Daniel Ivarsson.

ANNONS
|

Kungsgatans Frukt och Grönt är en av få specialaffärer som finns kvar i Varberg. Att man dessutom expanderar i en tid av kris är minst sagt ovanligt.

Männen bakom grönsaksbutiken heter Daniel Ivarsson och Patrik Tjernberg. Två killar som viger all vaken tid åt sin butik. De har jobbat ihop i över 25 år och startade sina gemensamma karriärer som torgknallar i Kungsbacka och Varberg.

– Det började som en kul grej vid sidan av, berättar Daniel Ivarsson som på den tiden sålde grönsaker i partihallarna i Göteborg om dagarna och städade bussar om nätterna. Patrik Tjernberg jobbade med reklam på storbildstavlor. Gemensamma vänner förde dem samman.

ANNONS

– Det var mycket jobb då och det är mycket jobb nu, säger Daniel Ivarsson. Det har blivit en livsstil. Jag stänger aldrig av min telefon.

25 år! Blir ni aldrig osams?

– Nej, vi kompletterar varandra, menar Daniel Ivarsson. Jag håller i inköpen och Patrik sköter de praktiska bitarna.

I oktober 1996 flyttade kommersen inomhus. Torghandeln hade börjat minska i Kungsbacka och knallarna var rädda för att Varberg skulle gå samma väg.

I dag omsätter den lilla butiken cirka 17 miljoner kronor, har 7-8 heltidsanställda (inklusive ägarna) och levererar varor till hotell som Gästis, Kurorten och Stadshotellet samt fruktkorgar till anställda på 100-120 företag i Varberg och Falkenberg.

När pandemin slog till i mars blev det tvärstopp. Hotellen drabbades av massiva avbokningar. Det påverkade givetvis grönsakshandeln som tappade runt 70 procent av försäljningen.

Då dök varbergarna plötsligt upp. Deras iver att hjälpa den lokala handeln kunde inte fylla upp hela tappet, men var till stor hjälp.

– Kunder som vi inte sett på ett par år kom tillbaka för att handla, det har hjälpt oss enormt, beskriver Patrik Tjernberg.

Insatsen medförde att man varken behövde korttidspermittera eller säga upp personal. I samma veva dök ett erbjudande upp om att ta över lokalen vägg i vägg.

ANNONS

Hur vågade ni det?

– Just för att privatkunderna ökade i stället, svarar Daniel Ivarsson. De är nästan tre gånger så många i dag. Vi var trångbodda och gick nästan på varandra. Nu kan vi dela upp verksamheterna med privatkunder i ena delen och arbetet mot företagen i den andra. Vi tog helt enkelt chansen att utvecklas i stället för att avvecklas.

Hittills har investeringen, värd flera hundratusen kronor, lönat sig. I rådande semestertid är det full rusch i butiken. Turisterna har tagit över stan och hotellen har kommit tillbaka.

– Just nu säljer vi mer än förra sommaren, säger Daniel Ivarsson.

Men den glädjen är kortvarig. Hur blir det i höst?

– Det vet ingen. Det beror helt på hur pandemin utvecklas och om man på sikt får fram ett vaccin, säger Patrik Tjernberg.

Fakta: Daniel Ivarsson

Ålder: 47

Yrke: Grönsakshandlare

Familj: Sambon Wanphen och 20-årig dotter.

Bor: Villa i Mölndal.

Grön favorit: ”Då väljer jag en trädmogen mango. De flygs hit mogna.”

Fakta: Patrik Tjernberg

Ålder: 48

Yrke: Grönsakshandlare

Familj: Sambon Carine, en 16-årig son och en 24-årig dotter.

Bor: Lägenhet i Västra Frölunda.

Grön favorit: ”Bigarråer, för att de är goda och bara finns under en kort period.”

ANNONS