Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varbergs Bostad har sålt fastigheten Färgaren 10 till Fortinova. Bild: Staffan Gustafsson
Varbergs Bostad har sålt fastigheten Färgaren 10 till Fortinova. Bild: Staffan Gustafsson

Fortinova köper Varbergs Bostads fastighet i centrum

Varbergs Bostad har sålt en stor affärsfastighet i centrum till börsbolaget Fortinova. - Huset var en udda fågel i vårt bestånd, säger Ulf Hofstedt, vd.

Redan i januari 2020 kunde tidningen avslöja att affären var på gång. Nu har den förverkligats. Fortinova får tillträde tillhuset, som ligger i hörnet Drottningsgatan/Borgmästargatan, under första ´kvartalet 2021. I huset hyr bland andra skobutiken Scorett och klädbutiken Wonder in sig, liksom Varbergs kommun, en konsultfirma och en tandläkarpraktik.

Ligger nära torget

”Vi köper denna fastighet för att vi tycker att läget är väldigt bra. Fastigheten ligger mitt i centrum, knappt 100 meter från Stora Torget men ändå nära hamnen och havet.”, säger Fortinovas vice vd Anders Valdemarsson i ett pressmeddelande.

För kommunala Varbergs Bostad är affären ett sätt att renodla sitt fastighetsbestånd som ska omfatta hyresbostäder, inte affärsfastigheter.

– Men det finns en ekonomisk faktor också, nu behöver vi låna mindre, säger Ulf Hofstedt.

Det har gått nästan ett år, var huset svårsålt?

– Inte det minsta. Vi hade flera intressenter, men Fortinova lade det bästa budet.

Förvärvet sker i bolagsform, så kallad paketering, och priset är baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 32, 7 miljoner kronor. Den preliminära köpeskillingen bedöms vara 17, 1 miljoner kronor.

Vinsten skattefri

Paketering är en omdiskuterad men laglig metod och innebär att man överför en fastighet till ett nybildat dotterbolag inför försäljning. Aktierna i det nybildade bolaget kan då säljas skattefritt, och man slipper därmed att betala skatt på den vinst som uppstår vid fastighetsförsäljningen.

Läs mer om den här typen av skatteplanering i artiklarna nedan.

Varbergs Bostad har ännu en försäljning på gång. Den här gången en bostadsfastighet som sägs ”ligga udda till”. Förhandling pågår och försäljningen tros vara klar om två-tre månader. Även här genomförs affären med hjälp av paketering.

LÄS MER: Syskonen Nilsson säljer sitt huvudkontor i Varberg

LÄS MER: Varbergs Bostad säljer central fastighet

LÄS MER: Så undviker Varbergs Bostad miljoner i skatt

LÄS MER: Varbergs Bostads skatteplanering blir fråga för finansministern

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.