Ägaren Per Hallberg försöker rädda både företaget och de anställda i spåren av coronakrisen. Därför pågår det en företagsrekonstruktion. För att den ska lyckas måste fordringsägarna sänka sina betalningskrav.
Ägaren Per Hallberg försöker rädda både företaget och de anställda i spåren av coronakrisen. Därför pågår det en företagsrekonstruktion. För att den ska lyckas måste fordringsägarna sänka sina betalningskrav. Bild: Annika Karlbom

Fordringsägarna måste backa 60 procent

Rekonstruktören Stefan Skeppstedt har gott hopp om att rädda Heurlins Lackering. Men då måste fordringsägarna backa rejält från sina krav. – Jag tror att det här lyckas, det är i nivå med vad man hade fått vid en konkurs, säger han.

ANNONS
|

Företaget lackerar bildelar till fordonsindustrin. När bilfabrikerna stängde fick Heurlins Lackering AB i Varberg inga nya order. Den inhyrda personal fick gå och 69 fast anställda varslades. En del av dessa har nu tagits tillbaka.

– Tillståndet beror på coronakrisen. Det här var ett välmående företag före pandemin, säger Stefan Skeppstedt.

Ingenting är klart

Ägaren Per Hallberg betonar att situationen fortfarande är högst osäker, att förhandlingar pågår på olika håll och att ingenting är klart.

– Just nu ska jag försöka få igenom rekonstruktionen, säger han. Men helheten är inte klar och de volymer vi ska producera framöver är osäkra.

ANNONS

För att undvika konkurs begärde Per Hallberg sitt företag i rekonstruktion den 24 mars. Den hanteras av Ackordscentralen Väst. I måndags lämnade Stefan Skeppstedt ett ackordserbjudande till de oprioriterade fordringsägarna som består av skatteverket och olika leverantörer.

Sparbanken största fordringsägaren

Förslaget innebär att borgenärerna får nöja sig med 40 procent av sina krav. 25 procent ska erhållas inom ett år efter domstolsbeslut och resterande summa inom två år.

Enligt ackordsbouppteckningen är Varbergs sparbank den största fordringsägaren. Heurlins har en skuld på 23, 5 miljoner kronor dit. Men banken omfattas inte av ackordet.

– Det beror på att att de har säkerhet i sina fordringar i form av fastigheter, företagsinteckning och pantsatta fakturor, säger Stefan Skeppstedt.

De oprioriterade skulderna (leverantörer, skatt och statligt lönebidrag) uppgår till 18, 9 miljoner kronor.

Tillgångarna, bland annat själva fabriken, värderas till 35 miljoner kronor.

Hyser hopp

Fordringsägarna ombeds svara på erbjudandet senast 26 juni. Stefan Skeppstedt är förhoppningsfull om att få tillräckliga många positiva svar.

– Annars hade jag inte gått ut med ackordserbjudandet, säger han. Det här är ungefär i nivå med vad fordringsägarna hade kunnat få vid en konkurs. Vi ska ha en diskussion med skatteverket separat. Det är viktigt att få med oss dem.

ANNONS

LÄS MER:Heurlins har varslat 69 anställda

LÄS MER:Corona slår stenhårt mot fordonsindustrin

LÄS MER:Heurlins har varslat 69 anställda

ANNONS