Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Food-trucksen är tillbaka i centrum

Food-trucksen är tillbaka vid mattorget och Sjöallén. Och tack vare nya riktlinjer så kommer flera av dem få stå där under en längre tid.

I december kunde HN berätta att kommunen tagit fram nya riktlinjer för food-trucks. Riktlinjer som innebär att kommunen återigen kan erbjuda matvagnar fasta platser på kommunens mark. Det är nu klart vilka som har tilldelats tillstånden och från och med 1 april öppnar de sina verksamheter.

– De nya riktlinjerna har mottagits väl. Under ansökningsprocessen har det inte varit några större frågetecken. Nu får vi se hur det fungerar i praktiken när det kör igång, säger Wictoria Kovats, utvecklare på hamn- och gatuförvaltning med ansvar för food-trucks.

Varbergs kommun vill ha food-trucks i stan

De fasta tillstånd som nu erbjuds innebär att food-trucksinnehavaren förbinder sig att stå tre månader åt gången på fyra olika av kommunens fem platser under ett års tid. Någon direkt rusningen efter tillstånden har det inte varit. Fem ansökningar har inkommit till de fyra platserna. Till kommunens ambulerande platser har det varit desto fler ansökningar.

– Där har det inkommit tolv ansökningar, säger Wictoria Kovats.

Hon berättar att det har kommit ansökningar från flera nya aktörer som inte verkat i Varberg tidigare. Det har också kommit flera förfrågningar om hur man startar upp en food-trucksverksamhet.

– Vi ser att några har fått förändrade förutsättningar i och med pandemin och har då varit nyfikna på att prova på food-truck, säger Wictoria Kovats.

Nami Steet food, Eco Vibes och Nicos Crepes

Ett exempel på en ny food-truck är en av de som fått ett fast tillstånd. Nämligen Nicos Crepes från Falkenberg som kommer att inleda i Sjöallén.

– Det känns som att vårt koncept med pannkakor är nytt, och därför tror vi mycket på det, säger Dennis Dostal samtidigt som Nikola Dostal serverar en banan och nutellacrepes till vagnens första kund.

– Vi har också matigare crepes med olika slags ost, bacon eller spenat, säger Dennis Dostal.

På mattorget vid Västra Hamnplan har det givits två fasta tillstånd. Ett har Eco Vibes fått. Det andra har tilldelats Nami Street Food. För Klas Medin som driver Nami var det självklart att söka ett av de fasta tillstånden.

– Eftersom kommunen visat god vilja och vill göra det bättre för oss food-trucks så vore det ju konstigt att inte söka, säger han.

Han tycker att lösningen som nu kommit är bra. Tre månader är en rimlig tid att kunna stå på ett och samma ställe menar Medin.

– Det här känns jättebra.

Hur det blir i januari återstår att se

Nami Street Food kommer inte att vara lika slaviskt japansk som restaurangen är. Därför bjuder premiärdagen på en vietnamesisk macka med lågtempererat sidfläsk.

– Vi ska prova lite här i april och se vad som funkar, säger Klas Medin.

Hur ser du på det faktum att du även måste ha öppet i januari?

– Jag tänker inte tänka så mycket på det just nu. Nu är det april. Det är långt till januari. Det är mycket att göra när vi har turister här. Men en tisdag i januari kanske det inte är så mycket. Men det spelar ingen roll. Jag tycker att detta är en kreativ och bra lösning, säger Klas Medin.

Vän av ordning kanske reagerar på att det bara är tre food-trucks nämnda. Det beror på att en av de food-trucks som har tilldelats ett fast tillstånd har hoppat av. Det pågår nu ett arbete med att erbjuda en annan food-truck det tillståndet säger Wictoria Kovats.

Varför blev det just dessa food-trucks?

– De har ett bra utbud och tänk kring hållbarhet. Det är bra koncept helt enkelt, säger Wictoria Kovats.

Är ni nöjda med hur många som ha sökt tillstånd?

– Vi hade egentligen inga tankar om det innan. Det är ju helt nytt. Men vi är jättenöjda med det utbud som nu kommer att finnas. Det kommer att bli ett varierat utbud som kompletterar de restauranger som redan finns, säger Wictoria Kovats.

Bland de ambulerande food-trucksen är det nio stycken som har fått tillstånd och ett tionde är på väg.

Fakta: Dessa har fått tillstånd för ambulerande verksamhet

Dolce vita

Efter regn kommer solsken

Oscars Restaurant & Sports bar

Preben

Senor Habanero

Sipp N Dipp

Steak n Grill

Våffleriet

ZupBurger

LÄS MER: Nya förutsättningar för foodtrucks i Varberg

LÄS MER: Detta händer med matvagnarna i Varberg

LÄS MER: Jätteuteservering intar Varbergs torg den 23 juli

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.