Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Feldt startar nytt bageri på oväntad plats

Nu har Johan Feldt bestämt sig – han startar ett nytt bageri. Men inte i Halmstad utan i Falkenberg. Därmed slipper My Feldt konkurrens från sin ex-make tillika kompanjon. Tacka slumpen och kärleken för det.

Tokpopulära Feldts bröd och konfekt samt Feldts socker och cykel är ett avslutat kapitel för Johan Feldt. My Feldt har tagit över bolaget och Johan gjorde sin sista dag i slutet av november i fjol.

Nu börjar en ny resa. Tankarna och alternativen har varit många, men den snart 39-årige Åledsbon har nu landat i ett beslut.

– Det ska bli ett nytt bageri, berättar han.

Undviker Feldts som konkurrent

Johans Bröd i Falkenberg registrerades i början av april. Och som bolagsnamnet indikerar överger Johan Feldt Halmstad.

–Jag velade lite mellan Halmstad och Falkenberg och det var egentligen slumpen som avgjorde. Jag har letat lokaler ett tag och så hittade jag den här, berättar Johan Feldt som dessutom har träffat en tjej från just Falkenberg, vilket också spelade in.

Om du hade öppnat i Halmstad i stället så hade du konkurrerat med My, spelade en sådan faktor in?

–Vi hade konkurrerat, men Feldts har blivit mycket mer än ett bageri tack vare Mys alla påhitt. Det här blir mer ett surdegsbageri, ett hål i väggen.

Lokalen, som mäter 70 kvadratmeter, ligger på Holgersgatan i centrala Falkenberg.

– Det låg en begravningsbyrå där tidigare, men vi kommer att blåsa ned alla väggar. Det ska bli en känsla av att man kommer direkt in i bageriet.

Vänder på bagardygnet

Till skillnad från ett klassiskt bageri kommer Johan Feldt att vända på bagardygnet. Att baka mer på dagtid i stället för i ottan ska gynna kunderna, är tanken.

– Min förhoppning är att alltid kunna sälja varma och nybakta bullar. Bröden ska bakas i tre omgångar under en dag, lite på morgonen, sedan till lunch och till eftermiddagen. Många kanske kommer till lunch eller så vill man ha nybakat när man åker hem från jobbet klockan fyra.

Hur sällsynt är det konceptet?

– Det är ganska unikt skulle jag säga. Det finns ett bageri i Malmö som heter Leve som jobbar så. Det är det enda jag vet som utpräglat jobbar så. I USA bakar man förmiddagsbak och eftermiddagsbak vet jag.

Johan Feldt kommer att utgå från kulturspannmål, gamla och ganska grova sädesslag med mycket fullkorn, i sina surdegsbröd. Förhoppningen om att bageriet ska slå upp portarna till sommaren lever fortfarande, men tidsplanen är tajt.

– Jag har skickat in bygglov, vilket kan ta en stund. Sedan ska det fixas i lokalen men förhoppningsvis öppnar vi någon gång under sommaren.

Funderade på att sadla om

Bageriet kommer troligen inte ha samma namn som bolagsnamnet – ”Jag fick avslag på mina andra namn så jag tröttnade och drog ihop något bara” – klart är dock att bageriet inte kommer heta något med Feldts.

– Nej, det här blir en nystart.

Till sist, hur känns det nu när du har landat i det här beslutet?

– Jag har varit ledig en stund och funderat mycket fram och tillbaka. Ett tag var jag inne på att ta anställning eller byta bransch. Men brödet är livet, jag saknar det jättemycket och är otroligt exalterad.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.