Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Falkenbergs kommun bäst i länet - när företagarna själva får bestämma

Falkenberg ligger på åttonde plats i landet och slår övriga Hallandskommuner med hästlängder. Det visar Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. – Falkenberg har gjort en fantastisk resa, säger Kristian Ryberg, regionchef.

Näringslivsorganisationen Svenskt Näringsliv och organisationen Företagarna Falkenberg är på plats på Falkenbergs strandbad på tisdagsförmiddagen. Likaså ett antal inbjudna politiker och tjänstemän, bland annat kommunchefen Lars Fröding och näringslivschefen Jan Melkersson, samt enskilda företagare.

Svenskt Näringsliv presenterar resultatet av de enkäter man gjort med 60 000 medlemsföretag, varav 2 000 i Halland. Undersökningen har gjorts varje år sen 2001. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktats olika tungt.

Årets ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning som presenterades i våras där företagen fått svara på frågor om allt ifrån attityder, dialog och service till kommunernas tillämpning av lagar och regler. Den sista tredjedelen baseras på statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Upplysningscentralen (UC).

– Det är viktigt att skapa förutsättningar för företagen. Det ger jobb och tillväxt, säger Kristian Ryberg.

Falkenbergs kommun har legat bra till i flera år. Förra året reste man sig från en 16: e plats till plats 10 bland de 290 svenska kommunerna. Och redan i maj visade en preliminär presentation att Falkenberg åter är bäst i klassen i länet.

Men så har det inte alltid varit. När kommunrankingen startade 2001 placerades Falkenberg på 134:e plats.

Vad har hänt sen dess?

Om man ska tro de företagare som tidningen pratat med handlar det om samarbete, tillgänglighet och snabbhet.

– Det finns alltid någon på kommunen att fråga. Man behöver inte ringa 32 samtal själv och de andra företagarna är lätta att samarbeta med. Vi är så kallade konkullegor och vi behöver fungerande kluster. säger Agneta Åkerberg som driver dataföretaget NIB programmering tillsammans med sin man.

Annika Berger för bolaget Kosmonaut Event med cirka 40 anställda är lika positiv.

– Det har hänt jättemycket de senaste åren, säger hon. I Falkenberg talar alla med alla. Kommunens politiker och tjänstemän är tillgängliga och det syns ju på siffrorna.

I övriga kommuner ser det ut som om länet faller isär. Kungsbacka, Varberg och Falkenberg stiger i ranking. Halmstad, Laholm och Hylte sjunker rejält.

Läs mer om det här.

Varberg ligger på plats 95 i riket och klättrade därmed 6 steg jämfört med 2018. Ett resultat som näringslivsdirektören Martin Andersson verkar hyfsat nöjd med även om det kan förbättras.

- Våra mötesplatser blir allt populärare och vi träffar många företag på ett år säger han i ett pressmeddelande. Det är roligt att se att vårt arbete med att öka dialogen uppskattas av de företag som deltagit i mätningen.

Kungsbacka ligger på 90:e plats (+13). Halmstad ligger på plats 117 (-19), Hylte på plats 142 (-56) och Laholm på plats 100 (-11).

– Alla sex kommunerna har potential att finnas med på topp 50 inom några år, anser Kristian Ryberg.

LÄS MER: Live-tv: Så är företagsklimatet i Halland

LÄS MER: Fortsatt kritik mot företagsklimatet

Vad händer nära dig? Använd tjänsten superlokalt för de senaste nyheterna.