Ann-Heléne Klasson är ny upphandlingschef i Falkenberg med målet att få fler lokala företag att lämna anbud. ”Vi vill förenkla för företagen”, säger hon.
Ann-Heléne Klasson är ny upphandlingschef i Falkenberg med målet att få fler lokala företag att lämna anbud. ”Vi vill förenkla för företagen”, säger hon. Bild: Håkan Johansson

Falkenberg vill förenkla upphandlingar

Falkenbergs kommun upphandlar varor och tjänster för flera hundra miljoner kronor om året. Men bara 19 procent är med lokala leverantörer. Nu ska det bli ändring på det. – Vi vill förenkla för företagen, säger Ann-Heléne Klasson, ny upphandlingschef i Falkenberg

ANNONS
|

29 april hålls en digital näringslivslunch i regi av föreningen Näringslivet Falkenberg, kommunens upphandlingsenhet och näringslivsavdelningen. Det blir startskottet för ett gemensamt projekt med målet att få fler lokala företag att lämna anbud vid offentliga upphandlingar.

– Vi upphandlare behöver bli mer synliga, säger Ann-Heléne Klasson.

Utgångspunkten är en enkät som Näringslivet Falkenberg skickade ut till sina 560 medlemmar i höstas. Av de 80 svaren framkom bland annat att:

• 62 procent hade aldrig lämnat ett anbud till kommunen de senaste fyra åren.

• 56 procent skulle göra det om de hade en bättre insyn om hur det går till.

ANNONS
Marinette Larsson är vill också se fler lokala upphandlingar.
Marinette Larsson är vill också se fler lokala upphandlingar. Bild: L-G Johansson

– Det finns en stor okunskap, säger Marinette Larsson, verksamhetsledare på Näringslivet Falkenberg. Kan vi locka fler Falkenbergsföretag finns det pengar att tjäna för alla.

Offentlig affär är stabil

Ett avtal med offentlig sektor brukar vara är en stabil affär. Kommunerna handlar till exempel upp konsulttjänster, byggvaror, sjukvårdsmaterial, möbler, lokalvård och hela byggnationer.

– Nu ska vi exempelvis upphandla ljudsystem till Falkhallen. Det är en intressant upphandling, säger Ann-Heléne Klasson.

Ann-Heléne Klasson är ny upphandlingschef Falkenberg.
Ann-Heléne Klasson är ny upphandlingschef Falkenberg. Bild: Marie Hebelius Svahn

Den nya chefen tillträdde i februari och brinner för uppgiften.

– För att det rör så många områden, du blir allmänbildad och får insyn i så många olika branscher och träffar kollegor i alla verksamheter. Det är jättekul, säger hon.

Tydligare hemsida

Just nu är man i färd med att göra om hemsidan, göra den tydligare och lättare för näringsidkarna att orientera sig i och förse den med länkar som talar om vilka upphandlingar som är aktuella. Företag kan bevaka upphandlingar inom sina branscher genom att prenumerera.

Lagen om offentlig upphandling är ett ramverk. Inom ramverket kan du egentligen göra vad du vill. Bara du är tydlig med vad du gör, menar Ann-Heléne Klasson.

Men har verkligen ett litet företag en sportslig chans att vinna?

– Ja, svarar Ann-Heléne Klasson. Man kan exempelvis dela upp entreprenader inom till exempel städ i mindre områden eller delar så att även mindre aktörer kan vara med och konkurrera om avtalen.

ANNONS

– Och ensamföretagare kan gå samman med andra och lämna ett gemensamt anbud.

Att allt handlar om lägsta pris är en myt, hävdar hon.

– Ställda krav på exempelvis kvalitet ska vara uppfyllda innan vi ens tittar på priset.

Fakta: Lagen om Offentlig Upphandling (LOU)

•LOU är ett EU-direktiv som rör myndigheters inköp. I Sverige upphandlas varor och tjänster till ett värde av 700 miljarder kronor per år.

•Valet av leverantör ska ske på affärsmässig grund. Den som erbjuder den bästa kvalitén till bästa pris vinner.

•Alla leverantörer ska få möjlighet att tävla på samma villkor. Det egna landets leverantörer får inte gynnas.

•Beroende på värdet på det som ska upphandlas skiljer förfarandet sig åt.

Källa: Upphandlingsmyndigheten

ANNONS