Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Fa-Tec bygger nytt – hyllar Tomal och Interconsult

Det lokala industrisamarbetet i Falkenberg mellan Fa-Tec, Tomal och Interconsult bär frukt. Nu bygger Fa-Tec en helt ny svetshall för att kunna tillverka större tankers och silos.

Den nya svetshallen är på 1200 kvadratmeter och har en takhöjd på 8,5 meter. Hallen är till för stora byggkonstruktioner.

– Delvis gör vi den här satsningen för att Interconsult växer. Vi svetsar åt vårt systerföretag. Sen arbetar vi även mycket med Tomal och bygger silos åt dem, berättar Jonas Källström, vd på Fa-Tec.

Bättre arbetsmiljö

En stor vinst med den nya svetshallen är att arbetsmiljön kommer att bli bättre för personalen.

– Vi investerar även i en ny svetsutrustning som gör att medarbetare ska slippa att jobba på så höga höjder. Vi kommer utveckla arbetssättet och det blir en mer mekaniserad tillverkning, säger Jonas Källström, som räknar med att företaget ska kunna växa med befintlig personal som det ser ut i dagsläget.

– Covid-19 påverkade oss i våras, men det känns bra framåt. Just nu har vi en orderstock som är lika stor som förra året vid den här tiden.

Senaste bokslutet låg omsättningen på cirka 100 miljoner kronor och Fa-Tec har 60 anställda. Vinsten landade på drygt åtta miljoner kronor efter skatt.

Fler affärsområden

Fa-Tec har breddat sitt erbjudande och har idag fler affärsområden jämfört med för två-tre år sedan.

– Vi har stora industrikunder som har höga krav på svetsning och maskinbearbetning. Vår största kund har vi ett par timmar bort, säger Jonas Källström, som flera gånger under intervjun väljer att lovorda lokala nätverkandet med Interconsult och Tomal.

– Tillsammans växer vi och det gör gott att alla tre företagen vill framåt. Nu har vi ökat vår kapacitet för att svetsa silos, vilket gör det lättare för Tomal att växa.

– Likadant är det med Interconsult där vi hjälper dem med tankers. Vi är tre framåtlutande företag, precis som hela industrisektorn i Falkenberg. Allihopa samarbetar bra.

Slår ett slag för industriyrken

Jonas Källström tror att industriföretagen i Falkenberg kommer ha ett rekryteringsbehov framöver vad det gäller svetsare, operatörer, ingenjörer och tekniker.

– Vi vill slå ett slag för industriyrken och jobbar stenhårt med skolan för att få fler att söka sig till de utbildningarna, säger han.

LÄS MER: "Det här kompletterar oss på ett fantastiskt sätt"

LÄS MER: Tomal gör storaffär i Hongkong – värt miljoner

LÄS MER: Interconsult levererar fordon nummer 100

LÄS MER: Succé för nystartade Interconsult

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.