Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hotelldirektören Josefine Gudmundsson kämpar mot coronans effekter. Nu vill hon stötta kommunen. "Vi vill vara tydliga med att vi finns om kommunen behöver hjälp", säger hon.

Företagen vill hjälpa kommunen

Företagen står på rad för att hjälpa kommunen under den rådande Coronasmittan. Ett av dem är krisdrabbade Hotell Fregatten. – Vi vill vara tydliga med att vi finns, säger hotelldirektören Josefine Gudmundson.

I takt med att coronautbrottet eskalerar och trycket på kommunen blir allt hårdare så börjar de privata bolagen höra av sig och erbjuda sina tjänster. De senaste dagarna har både fastighetsbolaget Fortinova och Clarion Collection Hotel Fregatten kontaktat Varbergs kommun.

Under onsdagen uppvaktades kommunkansliet även av kommunikationsbyrån Treativ. "Finns det något som vi som er kommunikationsbyrå kan hjälpa till med för att underlätta er arbetsbörda? Hör av dig, vi är flexibla och kan vara snabba", skriver företagaren Louise Lejestrand.

Även rekryteringsföretaget Effektiv erbjuder sina tjänster om det behövs mer personal.

Hotell Fregatten tappar både pengar och gäster på grund av det smittsamma viruset. De flesta konferenserna är avbokade och beläggningen är låg.

– Vi har mest logigäster och det bor fortfarande en del personer här som är knutna till bland annat tunnelprojektet, säger Josefine Gudmundson.

För Fregattens del handlar det om hjälp med städning, om att låna lokaler, boende eller ordna konferensmöjligheter. Vissa hotell i kedjan har redan omvandlats till karantänhotell.

– På ett av våra hotell i kedjan får människor som varit i drabbade länder sitta i karantän. Men det är inte aktuellt hos oss då vi fortfarande har viss beläggning.

Men ni tar väl betalt?

– Det beror på vad vi kan vara behjälpliga med, men det kommer att behöva täcka arbetskostnader. Främst gör vi detta för att hjälpa till.

Hotell Fregatten tillhör Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice som nu varslat 7 500 personer. Det är nästan hälften av koncernens anställda. Fregatten, med 22 fast anställda just nu, kommer använda sig av korttidspermitteringar. Hotellet omfattas ännu inte av varslet.

Hur upplever du situationen?

– Det här är ingen rolig situation alls. Vår bransch är särskilt hårt drabbad och vi kommer troligtvis behöva ta vissa jobbiga beslut den närmaste tiden. Tillsammans är vi ett starkt team och jag är övertygad om att vi kommer ur det ännu starkare, säger Josefine Gudmundson.

För Fortinovas vd Anders Johansson är det självklart att ställa upp för kommunen och göra vad man kan. Med exakt vad vet han inte. Hans bolag är inte alls lika illa utsatt som hotellbranschen och han tänker inte ta betalt.

Anders Johansson, vd på Fortinova vill också göra en insats. Bild: Marie Hebelius Svahn

– Vi har personal och vi har lokaler som kan utnyttjas. Men till vad överlämnar jag åt kommunen att bestämma, säger han.

Kommunen, som är hårt ansträngd med många sjuka, håller dörren öppen och lovar att höra sig om det blir aktuellt.

"För stunden är våra viktigaste omsorgsverksamheter ansträngda men fungerande", skriver utvecklingsledaren Kristina Hylander.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.