”Varslen har blivit fler och vi ser en en kraftigt avtagande investeringstakt i det halländska näringslivet”, säger regionchefen Kristian Ryberg.
”Varslen har blivit fler och vi ser en en kraftigt avtagande investeringstakt i det halländska näringslivet”, säger regionchefen Kristian Ryberg. Bild: Roger Larsson

Företagen i Halland deppar

I takt med stigande priser och minskad köpkraft för konsumenterna blir de halländska företagen alltmer pessimistiska. Det visar Svenskt näringslivs senaste konjunkturrapport Företagarpanelen. Man ser dock en ljusglimt vid horisonten.

ANNONS
|

Det halländska näringslivet klarade sig i huvudsak ganska bra genom pandemin. Men nu sjunker förväntningarna.

”Det är sedan tidigare känt att hushållen är rekorddeppiga – nu blir det även tydligt bland företagen i Halland”, säger Kristian Ryberg, regionchef för Svenskt näringsliv i ett pressmeddelande.

Medlemmarna i Företagarpanelen svarar regelbundet på sin organisations frågor. Panelen består av 540 halländska företag. Den här gången svarade 34 procent (196 företag) under perioden 15 november - 2 december.

När företagen får skåda i kristallkulan på tolv månaders sikt signalerar samtliga branscher en nedgång. Det gäller både försäljning, investeringar och anställningar.

Byggsektorn är mest negativ. Där tror 42 procent av de svarande byggföretagen att försäljningsvolymen är lägre om ett år. 33 procent tror att den är oförändrad och 22 procent att den är högre.

ANNONS

Tjänstesektorn är mest positiv. 48 procent tror på en ökning medan 19 procent räknar med att försäljningen minskar.

Branscherna handel/besöksnäring/transport är mest pessimistiska vad gäller sina anställda. 26 procent av dessa företag tror att antalet anställda är färre om ett år än i dag.

Svenskt näringsliv noterar dock ljusglimtar som minskade råvarupriser. Detta skulle kunna få ner inflationen och därmed räntorna. Föga förvånande passar Svenskt näringsliv i det sammanhanget på att varna för kraftiga löneökningar under nästa års avtalsrörelse. Det skulle bara spä på inflationen, menar man.

LÄS MER:LO håller ihop – men lönekraven kan stjälpa

LÄS MER:Ny dyster prognos – rekorddeppiga hushåll

LÄS MER:Osäkerhet skapar lägre förväntan

ANNONS