Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Företagarnas förslag: Förvandla trålbinderiet till saluhall i Glommen

Det är dags att Glommen får en handelsplats för spontana möten. Det tycker några lokala företagskvinnor som vill ta tag i saken genom att förvandla det gamla trålbinderiet i hamnen till en saluhall.
– Det skulle bli en plats som skapar mervärde för alla, säger Christine CT Karlsson, en av personerna bakom idén.

Höga vågor slår mot kajen, och trots att solen ligger ensam på himlen känns det som om det vore mitt i vintern. Framför porten till det gamla trålbinderiet i Glommens hamn vinkar Gunilla Wennerberg, Christine Karlsson och Karin Bengtsson. De verkar inte bekommas av den ilande vinden.

– Egentligen är det en ny-gammal idé, men nu är jag är för trångbodd, säger Gunilla Wennerberg, om varför hon bildade en projektgrupp för en saluhall i hamnen.

”Vi har inget centrum i Glommen”

Gunilla Wennerberg driver en trädgårdsbutik hemifrån, och längtar efter att hitta en lokal där hon inte behöver plocka upp och ner sina varor varje ny arbetsdag. Ett behov som de andra kvinnorna i projektgruppen också har.

– Vi har inget centrum i Glommen. Det finns ingenstans för oss företagare att ta vägen, säger Gunilla Wennerberg.

Christine CT Karlsson, som också är aktiv i projektgruppen, håller med.

– Det kan väl inte vara meningen att man ska behöva pendla in till stan för att kunna hyra en lokal?

Vill bevara det gamla

Gunilla Wennerberg berättar att det var minst tjugo år sedan trålbinderiet var aktivt.

– Nu när man går in så känns det som att man bara har stängt dörrarna och gått hem, men jag har bott i Glommen hela mitt liv och jag vet hjärtat och livet som har varit här, säger hon.

Deras vision är att bevara så mycket av trålbinderiet som möjligt när den görs om till en saluhall. Exempelvis kan den gamla traverskranen i taket vara kvar.

– Vi tänker hållbart, miljömässigt och bevarande, säger Christine CT Karlsson.

”En företagsbarnkammare där vi stöttar varandra”

De vill sätta in stora fönster på långsidorna för att göra lokalen ljus och luftig. Det ska vara en öppen planlösning där butikerna skiljs åt med provisoriska väggar som det går att rulla bort.

– Det kan bli en företagsbarnkammare där vi stöttar varandra. Som det är nu så hinner jag knappt ta en matpaus när jag jobbar själv, men här skulle vi kunna hjälpa varandras kunder, säger Gunilla Wennerberg.

Kommunen: Troligt att trålbinderiet rivs

Projektgruppens förhoppning är att kunna öppna saluhallen till nästa vår. Men det finns en hel del kvar att göra om det ska bli av. Kommunen som äger marken håller på och arbeta fram en detaljplan för området, och till dess att den är klar får det inte bedrivas någon annan verksamhet i trålbinderiet.

– Jag tycker idén om en saluhall är jätterolig och vi ser gärna att det skapas möjligheter för intressenter att driva verksamhet i Glommens hamn. Men de signaler som kommunen har fått är att byggnaden är i ett sådant dåligt skick att man måste pumpa in en massa pengar om man ska renovera den. Man skulle kunna tänka sig att man river den och bygger nya byggnader istället, säger Jan Melkersson, näringslivschef vid Falkenbergs kommun.

Vill inte att kommunen köper byggnaden

Projektgruppen vill understryka att de inte är ute efter att kommunen ska köpa byggnaden.

– Vi vill att de går in och ser till att vi får de tillstånd och avtal som våra finansiärer behöver för att genomföra vår vision, säger Gunilla Wennerberg.

De delar heller inte uppfattningen om att byggnaden är i ett för dåligt skick.

– Delar av ytterplåten behöver bytas ut, men mycket av det kan återbrukas som inredning, säger Gunilla Wennerberg.

Enligt Johan Cronqvist, plan- och bygglovschef, beräknas detaljplanen för Glommens hamn vara klar i slutet av året, eller i början av 2022.

LÄS MER: Äntligen händer något med hamnplanen

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.