Få företag i Halland har jämlika styrelser

Jämställda företag är mer lönsamma än ojämställda. Trots det har bara 14 procent av länets bolag lika många kvinnor som män i sina styrelser.
– För mig har jämställdheten alltid varit en självklarhet, säger Lotta Peltoarvo, vd och styrelseledamot för Strandhälsan.

ANNONS
|

Att det finns för få kvinnor i bolagsstyrelser är ingen nyhet i sig. Men nu finns det bevis på att det lönar sig att tänka om

– Företagen vinner på att bygga jämställda styrelser. Är dessutom kunderna både män och kvinnor så borde det vara en självklarhet, säger Magdalena Johansson, vd för Almi Halland.

Men varför är det inte så?

– Delvis handlar det om att fler män än kvinnor äger företag. Men också för att kvinnor inte får frågan. Företagen behöver se sig om i fler kanaler för att verkligen tillvarata all kompetens som finns tillgänglig. Mångfald är lönsamt och då handlar det inte bara om kön. Även olika etniska bakgrunder och att ledamöterna kommer från olika branscher gör att företagen blir lönsammare, säger Magdalena Johansson.

ANNONS

Är mer lönsamma

Undersökningen är gjord av Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleås tekniska universitet på uppdrag av Almi. Den årliga undersökningen bland 50 000 små och medelstora företag i landet visar att jämställda styrelser har en bättre lönsamhet och högre omsättning än de som har en sned könsfördelning - oavsett bransch.

Kravet för att få delta i undersökningen är att företaget har minst fem miljoner kronor i omsättning och minst två personer i styrelsen. Annars är det inte möjligt att driva ett aktivt styrelsearbete. I Jämställdhetsmyndighetens definition är en styrelse jämställd om fördelningen man/kvinna är 40-60 procent. Det måste alltså inte vara 50/50.

”Båda könen behövs”

Endast 14 procent av de 1 802 halländska företagen som granskats lever upp till kraven, vilket är lägre än rikssnittet och nästan oförändrat över tid.

Företagaren Lotta Peltoarvo blir förvånad när hon hör siffran. I friskvårdsföretaget Strandhälsan har man varit två män och två kvinnor ända sedan starten 2008 och företaget är lönsamt.

– Att bara ha tjejer i styrelsen är inte heller bra. Båda könen behövs. Män och kvinnor har olika styrkor. Vi tjejer är nog mindre riskbenägna och det är bra på lång sikt, säger hon.

Finns i Västerhavsporten

Företaget har gjort stora investeringar och flyttat in i en ny träningsanläggning i höghuset Vesterhavsporten i Falkenberg. Verksamheten står på två ben - friskvård och sjukvård.

ANNONS

Förutom beteendevetaren Lotta sitter delägarna och fysioterapeuterna Mikael Bengtsson och Jenny Harryson i styrelsen. Dessutom har man knutit till sig en udda fågel i affärsmannen Roger Wiklund som driver Hotell Vesterhavet.

– Jag är bättre på styrelserapporter, siffror och affärsmöjligheter än på trasiga knän, förklarar Roger Wiklund som sitter i ett 20-tal styrelser. Bland annat i Destinationsbolaget.

– Roger tänker utanför boxen, förtydligar Jenny Harryson.

Antalet ledamöter ökar

I Halland har 36 procent av företagen minst en kvinna i styrelsen , vilket är lägre än rikssnittet och en minskning med en procentenhet sedan föregående år. Det har dock skett en sammanlagd ökning med 4 procent sedan mätningen började 2013. Det totala antalet ledamöter i styrelserna har ökat med 19 procent sen 2013, vilket anses positivt.

– Fler ledamöter är en av grundförutsättningarna för ett aktivt och kraftfullt styrelsearbete överhuvudtaget. Utifrån de fakta vi nu presenterar hoppas jag att ännu fler ska börja jobba mer aktivt med sin styrelse, säger Magdalena Johansson.

ANNONS