Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När Företagarna, tillsammans Swedbank och sparbankerna, presenterade Småföretagsbarometern för 2020, visade den på en dyster framtidstro.  Bild: Fredrik Wirbing
När Företagarna, tillsammans Swedbank och sparbankerna, presenterade Småföretagsbarometern för 2020, visade den på en dyster framtidstro. Bild: Fredrik Wirbing

Dyster framtidstro hos mindre företag

Sysselsättning, orderingång och omsättning mattas av hos landets småföretagare. Det är en dyster prognos som presenteras i Småföretagsbarometern 2020.

Småföretagarbarometern redovisar hur Sveriges småföretag uppfattar det ekonomiska läget och förväntningarna inför den närmaste framtiden.

Totalt 4000 telefonintervjuer har gjorts med företagare i Sverige och av dem kom 142 från Halland.

Det som är speciellt med årets barometer är att den är gjord både före och under coronakrisen.

Företag spår sämre tider efter corona

Trenden är att optimismen över framtiden har falnat och pessimismen är större än på flera år bland företagen som har upp till 50 anställda.

– Någon gång tar partyt slut. Den här gången var det ett virus som satte stopp för högkonjunkturen, säger Marie Axtelius, regionchef för Företagarna Halland, som kan konstatera att avmattningen i konjunkturen har förvärrats under coronakrisen.

Bengt-Olof Isaksson, företagsmarknadschef på Falkenbergs sparbank, gör bedömningen att det är de duktiga entreprenörerna som kommer att klara av lågkonjunkturen som kommer i spåren av coronapandemin.

– Det har aldrig varit en räkmacka för någon, men det har varit enklare tidigare än vad det är nu. Verksamheter som gick dåligt före corona går ännu sämre efter, säger han.

Butiksdöd kan komma fortare

Besöksnäringen, restauranger och den fysiska handeln har påverkats hårt av coronapandemin. Det märks inte minst på verksamheter i Falkenbergs innerstad.

– En del butiker och restauranger mår inte så bra. Butiksdöden som många pratat om kommer mycket fortare för många sitter hemma i dessa tider och köper saker via datorn. Vi har en samhällsutveckling som går fort och det gäller för många företagare att tänka utanför boxen för att få sålt sina produkter, säger Bengt-Olof Isaksson

Den samlade konjunkturindikatorn sjunker till 37 i Småföretagsbarometern 2020, från 61 ifjol, och är därmed under det historiska snittet på 76 för tredje året i rad.

– Konjunkturindikatorn för riket har inte varit lägre sedan 2003. I Halland ligger företagen över snittet men även här går totalsiffran ner, säger Bengt-Olof Isaksson.

Svårt att hitta rätt kompetens

Vad som sticker ut bland de tillfrågade företagen i Halland är att 32 procent av dem fortfarande tackar nej till arbeten på grund svårigheter att hitta arbetskraft med rätt kompetens.

– Så har det varit länge och snart börjar det bli en kioskvältare eftersom det inte verkar bli bättre, säger Marie Axtelius.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.