Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Det betyder det statliga stödet för småföretagarna i Varberg

Efterlängtat miljardstöd till småföretagare spås få positiva effekter för det lokala näringslivet. Många enskilda firmor kan räddas av det statliga stödet. Det säger Företagarna Varbergs ordförande Louise Lejestrand.

På onsdagen presenterade regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna ett förslag angående ett stöd till enskilda näringsidkare. Stödet liknar det omställningsstöd som andra företagsformer har kunnat ta del av tidigare. Satsningen är på 5 miljarder kronor. 3,5 miljarder under 2020 och 1,5 miljarder under 2021.

För Varbergs småföretagare kommer stödet betyda oerhört mycket. Det säger föreningen Företagarna Varbergs ordförande Louise Lejestrand.

– Stödet är välkommet, men kommer sent. Det kommer säkert att rädda många företag, inte minst för att detta innebär att man orkar kämpa en tid till, säger hon.

Corona har gjort att många valt att lägga ner

Många småföretag har lagt ner på grund av coronapandemin. Stödet innebär att fler förmodligen kommer att satsa vidare ett tag till tror Lejestrand.

– När det gäller enskilda firmor är det ofta verksamheten läggs ner utan att det blir någon konkurs, säger Louise Lejestrand.

Hon menar att småföretagarna har varit orättvist behandlade tidigare. Att det inte har funnits bidrag som de har kunnat ta del av förrän nu har varit orimligt.

– Det finns många soloföretagare där de hittills har levt på sparade pengar. För många håller bufferten på att ta slut, säger Louise Lejestrand.

Vanligt med enmansföretag i många branscher

Hur många företag som kan ta del av stödet är oklart, men att det finns många soloföretag i kommunen det vittnar Lejestrand om. Hon berättar att det är vanligt med enskilda firmor i så vitt skilda branscher som reklam, skönhet, hantverk och inte minst bland kulturarbetarna finns det många frilansare.

En viss oro finns dock för att bidragen är för komplexa för småföretagarna att söka. Det kan både vara tidskrävande och hjälp av revisorer kan behövas.

– Vi får hoppas att småföretagarna tar sig tiden och tar hjälp om det behövs för att få ta del av stödet, säger Louise Lejestrand.

Näringslivsdirektören tror många är lättade

På näringslivskontoret ser man också positivt på att det nu finns ett statligt stöd även för denna företagsform.

– Det är såklart en oerhörd lättnad för alla de småföretagare som nu får möjlighet att ta del av de statliga stöden, säger Martin Andersson, näringslivsdirektör i Varberg.

Är stödet tillräckligt?

– På rak arm har jag svårt att bedöma det. Det beror också på vilka branscher företagen verkar i, säger Martin Andersson.

Fakta: Statligt stöd till småföretagare

Den enskilda näringsidkaren kan få stöd på totalt 120 000 kronor, fördelat på de respektive stödperioderna mars–april 48 000 kronor, maj 24 000 kronor och juni–juli 48 000 kronor.

För att få ta del av stödet krävs att nettoomsättningen har sjunkit rejält.

Mars-april: 70 procent

Maj: 60 procent

Juni-juli: 50 procent

Källa: Näringsdepartementets pressmeddelande

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.