Hallandssanerings Robert Tellberg och Calle Lindblom på Svenska Arbetsmiljögruppen har slagit ner sina bopålar i Varberg. Nu ska de befria Varbergsföretagen från skadedjur.
Hallandssanerings Robert Tellberg och Calle Lindblom på Svenska Arbetsmiljögruppen har slagit ner sina bopålar i Varberg. Nu ska de befria Varbergsföretagen från skadedjur. Bild: Annika Karlbom

De utmanar jättarna i skadedjursbranschen

Råttor på jobbet. Hur kul är det? Nu inleder två Hallandsföretag ett samarbete för en bättre arbetsmiljö i Varberg. – Skadedjur är ett problem som växer, säger Robert Tellberg, verksamhetschef på Hallandssanering.

ANNONS
|

Att gnagare, fåglar, myror och löss på fel ställe är ett problem vet vi. Men de kan också finnas på jobbet. Och då blir de ett arbetsmiljöproblem som arbetsgivaren enligt lag är tvungen att lösa.

Rädda för råttor

– Får man in råttor på arbetsplatsen så påverkas även den psykosociala arbetsmiljön. Många är rädda för råttor, säger Calle Lindblom, platschef på Svenska Arbetsmiljögruppen.

Fräcka trutar kan vara ett problem.
Fräcka trutar kan vara ett problem. Bild: Annika Karlbom

Bolaget har verksamhet i Göteborg, Borås och Halmstad. Sen årsskiftet finns man även i Varberg. Företagets affärsidé är att hjälpa andra företag med allt från ergonomi, lyftteknik, höghöjdsutbildningar och brandskydd. Svenska Arbetsmiljögruppen har avtal med cirka 500 företag, varav ett 30-tal i Varberg, i bland annat livsmedelsbranschen och industrin.

ANNONS

Jobbar förebyggande

– Vi stöttar och utbildar företagare och personal i förebyggande syfte så att de kan känna sig trygga när arbetsmiljöverket eller andra myndigheter kommer för inspektion, säger Calle Lindblom, platschef.

Hallandssanering finns i Halmstad, Ängelholm och Varberg. Man utför alla typer av saneringar. Till exempel asbestsanering, sanering av vattenskador, fasadtvätt och klotter. Skadedjursbekämpning är nytt för företaget men gammalt för Robert Tellberg, som tidigare var gruppchef på Anticimex skadedjursavdelning i Halmstad.

Nu samarbetar båda företagen om kunderna. På så sätt hoppas man dra varandra och skapa bredd i verksamheten. Samtidigt utmanar man de större konkurrenterna Anticimex och Nomor.

Varför ökar skadedjuren?

– För att vi människor rör oss mer, konsumerar mer och breder ut oss i världen. Då tränger vi ut djuren, svarar Robert Tellberg.

Råttor trivs i våra avloppssystem. När vi gräver i marken myllrar de plötsligt upp. Ett faktum som till exempel märks vid stora infrastrukturprojekt som Västlänken eller Varbergstunneln. Då gäller det att säkra fastigheterna så att de inte tar sig in.

Bild: Peter Korpi

Robert Tellberg och Calle Lindblom nämner framför allt råttor, möss och fåglar som vanliga skadedjur. Råttor och möss för att de gnager på allt och dras till mat. Fåglar för att de gärna bygger bon i skorstenar eller ventilationsrör. Alla kan sprida smittor.

ANNONS

Vägglöss gillar hotell

Myror på fel plats är inte heller roligt. Kackerlackor är en hyfsat ny företeelse i Sverige, men enligt Tellberg och Lindblom inget växande problem.

Då är vägglössen ett större problem. De finns där det rör sig mycket folk. Till exempel på hotell där de kan bli ett stort problem även för hotellpersonalen. Men problemet har minskat under pandemin då vi reser mindre.

– Men en vägglus kan ligga i dvala i 1,5 år, säger Robert Tellberg.

Vilka Varbergsföretag har störst problem?

– Det avslöjar vi inte, ler Calle Lindblom. Vi har tystnadsplikt i våra företag.

Vad händer nära dig? Använd tjänsten superlokalt för de senaste nyheterna.

ANNONS