Dansk tv-kock gör sig redo att inviga restaurang på landet

Det vankas julbord över öppen eld när Eva och Nicolai Tram inviger restaurang Knystaforsen. De senaste månaderna har de planerat och renoverat ett gammalt sågverk för att varje skrymsle och vrå ska bli unik.

ANNONS
LocationRydöbruk||

– När vi har designat Knystaforsen har vi haft en ambition att göra varje vinkel intressant och vacker. Oavsett var du är på restaurangen ska det alltid finnas något nytt att utforska. Du ska kunna gå på upptäcktsfärd här, säger Nicolai Tram.

Coronaåret 2020 har de använt till att planera, renovera och inreda sin restaurang. Fredag den 11 december tar Eva och Nicolai Tram emot sina första gäster med spänd förväntan.

– Vi kan knappt vänta tills gästerna kommer. Vi har jobbat länge med den här stunden som mål, berättar Eva.

– Vi är också tacksamma för att kunna öppna en restaurang mitt i en pågående pandemi. Stödet från Rydöbruks samhälle, Hylte kommun och hela Halland har varit stort. Vår idé från början har varit att ha avstånd mellan borden och så kommer det se ut även efter corona, säger Nicolai.

ANNONS

Det danska paret som lämnade det hektiska livet i Köpenhamn för att hitta lugnet i Rydöbruk och få mer tid för familjen. Nicolai är kock och har bland annat medverkat i tv-programmet Go' morgen Danmark. Eva är sommelier, journalist och fotograf.

Den kommande tiden kommer paret att lägga arbetsbyxorna på hyllan och i stället fokusera på sina gäster. I december blir det fyra kvällar med julbord över öppen eld och i januari inleder de temat ”En kväll på Knystaforsen”.

Familjen bor på husets övervåning och det är på bottenplan som restaurangen är inrymd. Enligt tillståndet får 50 personer vistas i lokalen, men till en början kommer paret bara ha 16 till 18 matgäster per kväll.

– Just nu satsar vi på småskalighet. Vi vill gärna ha tid att prata med alla gäster, säger Eva.

Den röda tråden i restaurangens inredning är kontraster. Rustika och hårda material som järn och sten möter mer varma och mjuka inslag som linnedukar och handplockade blommor. I köket, som är öppet mot matsalen, har paret valt en annorlunda lösning.

– Vi har försökt hitta lösningar som inte kostar för mycket, samtidigt som vi visar respekt för huset. En kaklad vägg i köket visade sig bli dyrt, så jag tänkte ”varför inte bara ha en järnvägg i stället?” säger Eva.

ANNONS

En cortenplåt fick ligga utomhus i regn för att få till den där rostiga stilen.

Inredningsstilen bygger också på wabi-sabi, en världsåskådning som handlar om att skönheten finns i det unika.

– Mycket av inredningen har vi hittat på loppisar, plockat i skogen eller fått från kompisar. Vi vill representera den natur som finns utanför dörren, säger Eva.

Detsamma gäller menyn. Ingredienser hämtas ofta från skogen och ån – och maten ska också innehålla kontraster.

– Det blir rustik matlagning över öppen eld, men när vi monterar rätten på tallriken blir det mer sinne för detaljer. Julbordet fokuserar på smaker av jul, men inte de maträtter folk är vana vid, berättar Nicolai.

ANNONS