Marika och Villy Havasi vill fortfarande sälja sin rörelse, men det går trögt.
Marika och Villy Havasi vill fortfarande sälja sin rörelse, men det går trögt. Bild: Elsa Henriksdotter

Därför vill ingen köpa Stantons

Pizzerian Stantons har varit till salu i minst 1,5 år. Även restaurangen Pinchos söker nya ägare.
– Det finns ingen som har pengar, säger Marika Havasi, delägare till Stantons.

ANNONS
|

Det finns många restaurangobjekt till salu just nu. Går du in på försäljningssajten Blocket hittar du snabbt 368 restauranger och caféer som söker nya ägare i landet.

Rikstäckande mäklarbyrån HRF Förmedling är stora på just restauranger. De försöker nu sälja ett 80-tal restauranger, samt 25 caféer och ett tiotal pizzerior och gatukök. Förmedlingen har försökt sälja Pinchos i Varberg i tre månader, men ännu inte gått i mål.

– Det är en avvaktande marknad, både för säljare och köpare, analyserar Pinchos mäklare Petra Schollin. Men vi har intressenter som vi diskuterar med fram och tillbaka.

Tapasrestaurangen Pinchos i Varberg gamla rådhus har varit till salu i några månader.
Tapasrestaurangen Pinchos i Varberg gamla rådhus har varit till salu i några månader. Bild: Fredrik Larsson

Villy Havasi och hans fru Marika Havasi har försökt sälja sin inarbetade restaurang Stantons på Östra Långgatan i över 1,5 år. Villy har drabbats av sjukdom och paret har beslutat sig för att sälja efter 33 år.

ANNONS

Men det är inte spekulanter som saknas, snarare pengar.

– Det är svårt att få lån till restaurangverksamhet. Därför har våra intressenter fallit bort. Vi har fått alla möjliga konstiga förslag med olika slags avbetalningar, säger Marika Havasi.

Under tiden fortsätter paret och deras anställda som vanligt. Coronapandemin har givetvis påverkat affärerna, men tack vare hemleveranser av mat har man klarat sig fint.

– Vi har haft en bra sommar och ökat vår omsättning, säger Marika Havasi. Vårt största problem är att hitta personal. Ungdomar vill inte jobba i restauranger längre.

Marika och Villy Havasi
Marika och Villy Havasi

Stantons mäklare Tomas Lennartsson på Svensk företagsförmedling, SFF, bekräftar läget. Det är tufft att sälja restauranger just nu. Han berättar om köpare som vill att säljaren ska skriva på en säljarrevers, alltså låna ut pengar till de som köper.

– Det rekommenderar jag inte.

– Stantons är en fin och välkänd restaurang i centrala Varberg som borde kunna säljas, fortsätter han. Jag har ett antal förfrågningar som erbjuder lite annorlunda finansieringsformer och jag känner inte att jag vill gå vidare med dem. Jag vill se en större insats från den som köper.

Enligt Lennartsson har bankerna varit njugga med utlåning i flera år, långt före pandemin. En privatperson måste i dag visa en kontantinsats på minst 15 procent för låna pengar till en bostad. Vill man köpa en restaurang krävs generellt sett ett betydligt större kapital.

ANNONS

– Varje fall är unikt. Men om du tror på affärsidén vill banken se att du satsar egna medel.

LÄS MER:Flera är sugna på Pinchos

LÄS MER:Beskedet tvingade Stantonsägarna till beslut om försäljning

ANNONS