Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Coronapandemin ger full fart i byggvaruhandeln

Inställda utlandssemestrar och mer tid på hemmaplan har lett till att fler väljer att göra det själv och fixa hemma.

– Det är mycket trall. Man bygger stora trallaltaner, 25 kvadrat duger inte längre, säger Mattias Back på J Gustavssons byggmaterial i Tvååker.

Flera lokala företag har tydligt märkt av ett stort intresse för hus och hem under pandemin. Det målas, spikas trall och byggs altan som aldrig förr.

– I fjol förstod vi inte riktigt vad som hände där i slutet av mars. Det var rent kaos, en boom utan dess like, säger Mattias Back.

Främst är det utomhusprojekten som har ökat.

– Nu vill folk ha 100 kvadrat trallaltaner. Det ska gärna stå en rejäl badtunna eller pool i en hörna och en ganska stor grill i en annan hörna. Och så en rejäl sittgrupp upptill det. Hemmaspa och terrass är det många satsar på.

J Gustavssons byggmaterial startade 1965, men det är först på senare år som privatsektorn har vuxit.

– Allt började egentligen med bygg hemma-programmen i tv. Då ringde telefonen på måndagsmorgonen och då skulle alla ha tag på de grejerna som de hade använt i senaste programmet, säger Mattias Back.

Hans Persson började arbeta på J Gustavssons byggmaterial sedan 1989 och har upplevt en enorm utveckling i utbudet.

– När vi skulle sälja altaner på den tiden så var det antingen dansk sjösten, svartvit platta eller 22x95 trall som fanns. Det finns lite mer att välja på nu, säger han och ler.

Råvarubrist hotar

En utmaning just nu är råvarubristen. Redan under fjolåret ökade efterfrågan på svenska trävaror, till stor del till följd av minskad produktion i andra delar av världen. Mycket går på export där köparna betalar mer. Det är framförallt tryckt virke och sågade trävaror som efterfrågas.

– Det är frustrerande. Vi vill ju hjälpa folk att komma igång med sina projekt så snabbt som möjligt, säger Mattias Back.

Även Lyrestedts färg har märkt ett uppsving under pandemin.

– Vi ökade med 30 procent i fjol, säger Marina Lyrestedt.

Bygger växthus

Hon märker inga tendenser till att fixartrenden skulle avta.

– Även nu ser vi att det är många som bygger växthus, terrasser och gör mycket själva i sina trädgårdar. Det verkar fortsätta denna sommar också, sedan får vi väl se. Sedan kanske alla har gjort i ordning sina hem till nästa år, säger hon med ett skratt.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Sju av tio husägare har renoverat hemma det senaste året. De vanligaste byggprojekten är att måla, tapetsera, fixa till trädgården samt bygga en ny altan eller uteplats. Det visar Byggrapporten 2021 som kartlägger bygg- och renoveringstrender bland svenskarna.

Mer än hälften, 57 procent, av de som fixat hemma det senaste året har målat eller tapetserat. Det är därmed det vanligaste hemmafixet, följt av olika trädgårdsprojekt i form av gräsmatta, häckar och plantering, samt altan/uteplatsbyggen.

Undersökningen gjordes mellan den 29 januari och 3 februari 2021.

Flera lokala företag inom bygg och hemmafixarsektorn uppger att de ökade sin försäljning med mellan 30 och 40 procent under fjolåret.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.