Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Coop Varberg vill ta hållbarheten till nästa nivå

Nyinrättad tjänst ska få Coop Varberg att bli ännu mer hållbart. Sussi Öhrwall ser fram emot att sätta det vardagliga hållbarhetstänket ännu högre upp på agendan.

Stora Coop fick kommunens hållbarhets pris förra året för sitt nytänkande och sina kreativa lösningar för att göra butiken mer hållbar. För någon vecka sedan sattes det upp solceller på Håstenshallen, något som flera av Coop Varbergs andra butiker redan har. För en tid sedan köpte företaget också in sig i Varbergs energis solcellspark.

Att Coop Varberg har levererar rekordresultat år efter år har gjort att företaget kan satsa ännu mer på hållbarhet och för några månader sedan inrättades därför en ny tjänst som ska få företaget att ta ytterligare några steg mot målet att bli helt fossilfritt.

– Det är viktigt för oss som företagare att vi gör allt vad vi kan för att uppnå de här klimatmålen som är satta. Det är väl också en sak som vi kan jobba med i och med att det går så pass bra för oss. Då har vi möjligheter och resurser för att satsa på de här bitarna, säger Coop Varbergs vd Göran Borg.

Borg berättar att majoriteten av Coop Varbergs elkonsumtion nu kommer från deras egen gröna el. Han säger också att tanken med den nya tjänsten är att medvetandegöra hållbarhetstänket på alla nivåer.

Erfaren Coopmedarbetare har fått uppdraget

Sussi Öhrwall, 54, har arbetat nio år på Coops ekonomiavdelning. Innan dess drev hon egen butik. Hon började sin nya tjänst som hållbarhets- och kvalitetssamordnare den 1 mars i år.

– Vi har pratat om detta länge att nu när vi är så stora borde vi ha någon som har huvudansvar för hållbarhetsfrågor. Jag gillar att lösa problem och förbättra. Så den här rollen passar mig bra, säger Sussi Öhrwall.

Den inledande tiden på tjänsten har handlat mycket om att arbeta med kvalitetssäkring inför de kontinuerliga kontroller som görs kring butikens certifiering av Svensk dagligvaruhandel. Men hon har även haft tid att se över avfallshanteringen och även fått till att personalköket ska byggas om eftersom de har blivit för trångbodda.

– Vi är så stora och professionella, då är det viktigt att personalen har det bra och att de trivs. Det är kvalité och de generar hållbarhet, säger Sussi Öhrwall.

Har redan kunnat uppvisa förbättringar

Mer mätbara resultat kan arbetet med avfallshanteringen uppvisa.

– Det resulterade i färre transporter som blir hållbart både för miljön och är förenat med mindre kostnader, säger Sussi Öhrwall.

Ett av kommande projekt Sussi Öhrwall har tänkt ta tag i handlar om vatten. Hur mycket vatten förbrukar företaget egentligen och kan de minska konsumtionen?

– Jag ska ta reda på om vi kan förbättra oss. Vi ligger redan lågt. På Galleria Trädgården är jag övertygad om att det går att göra någonting. Det handlar om vilka val vi gör. Vi ska göra ett bättre val i framtiden, säger Sussi Öhrwall.

På god väg mot målet

Arbetet innebär också att gå igenom en stor mängd rutiner och avtal.

– Även om det inte går att göra så mycket så ska vi ha bättre kontroll på allting och mer egen dokumentation så att vi kan följa upp allting, säger Sussi Öhrwall.

Coop Varbergs stora målsättning är att de ska bli hundraprocentigt fossilfria. Enligt Öhrwall så är de på god väg att nå det målet. Men det finns samtidigt en del kvar att göra. En större sak är transportbilarna till onlinehandeln.

– Nu går de på biogas, men vi skulle vilja att merparten blir eldrivna. Men det är lite problematiskt med logistiken.

Vilka är de största utmaningarna för att lyckas i ditt jobb?

– Jag trodde att det skulle vara att få med alla i de vardagliga rutinerna. Men så har det inte varit. Jag hade tänkt att jag skulle behöver tjata. Men alla har varit engagerade och positiva. Det svåra blir nog att hinna med allt. Jag vill så mycket, säger Sussi Öhrwall.

LÄS MER: Så har det gått för Coop Varberg under coronaåret

LÄS MER: Coop Varberg köper del av Solsidan – prislappen hemlig

LÄS MER: Kvantum satsar för att möta den minskade försäljningen

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.