Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Butikerna går bättre tack vare 60-plussarna

Vaccinationerna börjar ge resultat för handeln. Galleria Trädgårdens besöksantal har ökat markant sedan mitten av april och butikerna vittnar om en ökad försäljning.

Antalet besökare på Galleria Trädgården har varit betydligt lägre än ett normalår sedan pandemin slog till i mitten på mars förra året. Men från och med i mitten på april i år ser det ut att vara på väg att vända. Förklaringen stavas att allt fler vågar sig ut på grund av vaccinationerna.

– Vi har sett en märkbar förbättring både vad gäller besöksantal och försäljning i butikerna. Och det är vi naturligtvis väldigt glada för, säger Göran Borg som är vd för Coop Varberg som äger Galleria Trädgården.

LÄS MER: 60 plussare sätter fart på resandet

LÄS MER: Har du varit och handlat mer efter sprutan?

Galleria Trädgården fick ett lyft i april

Jämfört med april 2020 så har det varit nästan 20 000 fler besökare i gallerian i april 2021. Det är en ökning med omkring 23 procent.

– Den stora ökningen har skett de två sista veckorna i april och jag har fått signaler om att det är många äldre som har kommit till butikerna, säger Göran Borg och berättar att bland annat har bokningarna av behandlingar på Violas parfymeri ökat.

Även i butikerna ute på stan har man märkt av att det är mer folk ute i rörelse. Mattias Hedberg på Lolles kläder vittnar om av att vaccinationerna har gett effekt.

– Ja, det märks att vaccineringen har fått fart. Vi får fler besök av äldre i butiken. Det är väldigt roligt, säger Lolles ägare Mattias Hedberg.

Restriktionerna följs fortsatt

Varbergs handels ordförande Björn Lundh kan bekräfta den bilden. I flera av föreningens medlemsbutiker ökar besökstalen i jämförelse med samma period förra året.

– Många äldre, som nu är vaccinerade, har börjat handla igen. Vilket vi naturligtvis är mycket glada för. Självklart erbjuder våra medlemmar en fortsatt säker handel och de följer rekommendationerna, säger Björn Lundh.

Ännu inget lyft för restaurangbranschen

För restaurangbranschen är det dock fortsatt tungt. Där har vaccinationerna inte fått något genomslag ännu. Ulrika Lagergren är ordförande för Varbergs krögarförening och hon menar att det till stor del beror på restriktionerna.

– Vi ser ingen ljusning så här långt. Visst det kanske är lite mer folk ute och rör sig, men det är fortfarande väldigt lite folk ute och äter mitt i veckan. Många krögare lever på reserver och lånade pengar, säger Ulrika Lagergren.

LÄS MER: Galleria Trädgården fortsätter att tappa besökare

LÄS MER: Handeln rasade i Varbergs stadskärna

LÄS MER: Butikerna nådde inte upp till föregående års nivåer

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.